Geen stem excuus meer!

14 apr , 2022

“Sorry, maar ik ben vandaag wat hees. Ik weet niet wat het is. Misschien word ik verkouden. Ik hoop dat je je er niet aan stoort, maar excuses als dat wel het geval is.”

Bovenstaand citaat hoorde ik onlangs als start van een webinar en vergelijkbare teksten hoorde ik de afgelopen jaren té vaak als introductie van een gepland live spreekmoment, zoals geplande Insta- of Facebook-lives, online contact, een live of online presentatie. Van een dergelijke start gaan mijn haren recht van overeind staan. Echt, zo’n start zou verboden moeten worden!

Geen excuses meer!

Waarom zou je van start gaan met een zwaktepunt?
De ander hoort vanzelf wel dat je hees bent of verkouden of bijna je stem kwijt. Door je excuses ervoor aan te bieden, geef je aan dat het niet oké is en waarschuw je jouw publiek alvast dat het niet prettig zal zijn om naar je te luisteren. “Sorry hoor.”

In plaats van excuses maken, kun je het volgende doen:

Je begint met de introductie, die je van plan was te zeggen als je niet hees, verkouden, etc. was.

Vervolgens zeg je iets in de trant van: “Je hoort dat ik hees/verkouden/slecht bij stem ben. Dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om toch op te komen dagen. Ik heb jullie namelijk genoeg interessants te vertellen.”

Door op deze manier met heesheid en andere stemverslechtering om te gaan, haal je op een positieve manier ‘de angel’ eruit.

Het publiek voelt zich gezien,
• want je bevestigt – even kort – wat zij al hoorden
• en jij bent toch maar mooi voor ze op komen dagen om hen iets interessants te brengen.

Het publiek zal met respect op jouw positiviteit reageren. Win win.

Ik durf het bijna niet te zeggen…

Er is namelijk één aspect, waar je wel je excuses voor mag maken en dat is de oprisping (het boertje). Dit komt nog vele malen vaker voor dan de hese stem of de stem, die gedurende de presentatie verzwakt. En ik durf dat bijna niet te zeggen, want nu je dit weet, ga je er misschien op letten en geloof me – je ziet en hoort het vaker dan je lief is en dat is behoorlijk irritant. Sorry daarvoor. 😉

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Herken je het?

Herken jij je in frequent hees zijn, dus ook wanneer je voor je business moet spreken?
Herken jij jezelf in excuses maken voor je stem?
Herken jij jezelf in de oprispingen tijdens het spreken?

En wil je af van de excuses, door af te komen van de oorzaak van de zwakke stem en oprispingen?
(oprisping tijdens spreken = een verkeerde adem-stem-koppeling)
Laat dan van je horen en neem contact met me op via stem@moniquehelfrich.nl

Geen excuses meer!
Ik hoor graag van je en wens je voor nu een hele fijne dag!

Pin It on Pinterest

Share This