Goed nieuws: Je bezit alle techniek al!

20 mei , 2020

Gisteren was ik op reis in mijn fotoboeken en dat werd uiteindelijk een sentimental journey van twee uur. De conclusie die ik trok uit het zien van onze vroegere vakantiefoto’s, was dat je zonder moderne en slimme hulpmiddelen ook bergtoppen kunt bereiken. Je hebt slechts jezelf nodig en een goede lichamelijke conditie. Door dit inzicht maakte ik de keuze om nu geen dure microfoon aan te schaffen voor mijn podcast opnames. Ik bezit tenslotte mijn eigen techniek al en dat is in deze ontwikkelingsfase ruim voldoende. Dat geldt ook voor jou en daar vertel ik je graag meer over.

Was vroeger alles beter?

In het eerste foto album vond ik waar ik naar op zoek was, maar ik kon het niet laten om andere albums ook uit de kast te halen. En zo genoot ik twee uur lang van onze eerste vakanties samen. Wat waren we jong en avontuurlijk! De enige voorbereiding bestond uit het kiezen van een richting, kampeerspullen organiseren, fietsen op de auto, bergschoenen en rugzak mee en rijden maar. Dezelfde rugzak die al jaren werd gebruikt voor het strand, het zwembad, een surf-, roei- of zeildag. Kortom: niks ingewikkelds aan.  Zonder telefoon en zonder internet waren we na drie weken verrast dat de gletsjer waar we vanuit Fiesch langs liepen dezelfde Aletschgletsjer bleek te zijn waar we in de eerst week vanuit Grindelwald naar toe gelopen waren,

ZONDER:

 • kekke rugzak met rug-frame, ergonomische schouderbanden, heupband en andere slimme extra’s,
 • wandel oufit van sneldrogend materiaal,
 • slimme sportBH,
 • microfiber handdoeken,
 • lichtgewicht bidon of drinksysteem,
 • ultralichte aluminium wandelstokken,
 • links-rechts sokken met Coolmax technologie, drukpuntverdikkingen en anti-bacteriële werking

en toch maakten we zonder problemen dagtochten in de bergen van gemiddeld 8 uur. En een lol dat we hadden!

 

Toegegeven, we investeerden gelijk in goede slaapmatten met een constructie om er ook een stoel van te maken. Met goed schoeisel zijn we beiden opgevoed dus Goretex bergschoenen waren absoluut ons voordeel tijdens de wandeltochten. Achteraf had ik alleen graag de slimme wandelsokken eerder gehad, getuige de vele blarenfoto’s in de albums.

Monique Helfrich

Spreekbelang

Hoe groter het spreekbelang, hoe belangrijker de voorwaarden lijken te zijn. Stel dat je moet spreken voor een jury om een ontwerp te pitchen als architect. Hier zijn grote financiële belangen mee gemoeid. In plaats van te ervaren wat je al in je mars hebt, vinden we het bij grote spreekbelangen belangrijker dat:

 • we goed uitgeslapen zijn,
 • de ruimte een goede akoestiek heeft,
 • we qua uiterlijk in de smaak vallen,
 • de presentatie goed draait
 • en we binnen de tijd blijven.

Zoveel factoren waar we niet 100% verantwoordelijk kunnen zijn, terwijl datgene waar je wel 100% je verantwoording voor kunt nemen over het hoofd wordt gezien: je stem.

Stemvariatie

Weet dat je met je stem zoveel meer kunt bereiken bij welk spreekbelang dan ook. Klink vriendelijk bij aanvang en stellig bij feiten waar niet aan valt te tornen. Houd het levendig! Varieer in toonhoogte, vertraag om je belangrijkste punt weer te geven en vergeet vooral de pauzes niet.

Jouw geluid, jouw klank roept emotie op: het trekt aan of schrikt af.

Waar ga jij voor?
Wat zit al in jou?
En wat laat je daarvan horen?

Hulp nodig voor meer stemvariatie om je slag te kunnen slaan bij jouw spreekbelang?

Ik ben er voor je.

Fijne dag,

Monique Helfrich, stem en spraaktrainer voor de ondernemer

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This