Het geheim van de charismatische spreker
Je kent ze wel; de charismatische sprekers, waarnaar je blijft luisteren en waarvan je alles gelooft wat ze zeggen. Beroemdheden als Barack Obama en Oprah Winfrey zijn hier dé voorbeelden van, die iedereen kent. Hun speeches heb ik al vaker gebruikt om je te laten horen wat iemand tot een goede spreker maakt, maar vandaag laat ik je het geluid horen van een andere charismatische spreker: Zarayda Groenhart.
Luisteren – ontdekken – toepassen – ervaren
Zarayda volg ik al enkele jaren via social media, zoals haar dagelijkse live op Instagram. In deze Zichtbaarheidsshow deelt zij tips om makkelijker zichtbaar te zijn als ondernemer. Het is voor mij een mooie aanvulling op mijn missie om ondernemers vol zelfvertrouwen hun stem in te laten zetten voor hun bedrijf. Duidelijk hoorbaar zichtbaar worden om met jouw klanten te verbinden.
Luister eens naar dit fragment.
Ontdek eens een aspect van haar spreken, voordat ik het verklap.
Pas dat vandaag eens toe en ervaar het effect ervan.
Klik op de afbeelding om Zarayda’s vlog op YouTube te zien en te horen.
Hoe blijf je boeien?
Heb je het geheim om te blijven boeien al ontdekt?
Is er sprake van veel variatie in toonhoogte, volume, tempo, etc.? Durft zij langere stiltes te houden? Dat laatste niet echt hè, in deze vlog. Of hanteert Zarayda hier een ander belangrijk aspect van boeiend spreken?
Het geheim van blijven boeien, is het open einde van de zin.
Veel alledaagse sprekers ‘verzanden’ aan het eind van de zin; iets waar ik je al vaker over heb geschreven. Daardoor verzwakken het volume en de articulatie aan het einde van de zin. De zin loopt elke keer af en de luisteraar moet moeite doen om het te kunnen verstaan.
Wat je Zarayda hoort doen, is juist het benadrukken van de woorden aan het einde van de zin. In plaats van afzwakken, neemt de kracht daar juist toe. Hierdoor spitsen jouw oren zich om het vervolg te horen: je blijft geboeid. Om je als luisteraar ‘bij de les te houden’, geeft zij vaak het eerste woord van de volgende zin al prijs vóórdat zij een adempauze neemt.
Oefening:
Met deze wetenschap kun je nog eens een stukje luisteren.
Hoe zou het klinken als jij dat doet?
Kun jij dit ook tot jouw tweede natuur maken?
Probeer dat eens door te doen alsof: plaats jezelf op jouw podium en vertel jouw missie of vertel een anekdote aan een denkbeeldig publiek.
Neem het op: op video of alleen audio.
Wat hoor jij jezelf doen?
Wat gebeurt aan het einde van de zin?
Wat wil je verbeteren?
Repeat. 😉
En hoe is dat dan om te doen? Kun jij makkelijk belangrijke veranderingen aanbrengen in jouw stem of spraak? Of heb jij hulp nodig? Die hulp kan ik je geven; voorlopig alleen via 1 : 1 online begeleiding. Mocht jij daar meer over willen weten, mail dan naar stem@moniquehelfrich.nl
En dan nog iets! Op het event kreeg ik de gelegenheid een vraag te stellen over ethiek aan een panel bestaand uit ondernemers: Thijs Lindhout, Kerwin de Vries, Demian Beenakker, Jessie Maya en Zarayda. Ik vroeg hoe ik om moet gaan met fragmenten uit de media, die ik gebruik om te illustreren hoe stem en spraak goed ingezet worden – maar ook met de fragmenten, die illustreren hoe je het beter niet kunt doen. De antwoorden uit het panel waren unaniem dat het met mijn juiste intentie (als leermiddel) geen bezwaar is om dit te blijven doen. Zarayda voegde daaraan toe dat Oprah als stelregel heeft dat zij ook zo over deze personen zou spreken, als zij naast haar zitten. Zelf kan ik daar volmondig “Ja” op antwoorden. En wat deze blog betreft met Zarayda als voorbeeld. Hoe tof is het om vergeleken te worden met sprekers als Barack Obama en Oprah Winfrey!?
Wat van je laten horen al kan doen!
Fijne dag,
Monique Helfrich