Hoe maak jij je punt?

feb 17, 2021

Een stem, die verzandt, wordt vaak niet verstaan. Krijg jij vaak de reactie “Wat zeg je?”, dan is de kans groot dat jouw stem neigt naar verzanden. Bij het verzanden van je stem, zwakt deze aan het einde van de zin af in luidheid.

Verzanden

 

Het afzwakken van de luidheid aan het einde van de zin, kan veroorzaakt worden door:

 • Onvoldoende adem hebben voor de hele zin.
 • Onvoldoende spierkracht hebben om langdurig stem te geven.
 • Jouw gewoonte van stemgeven.

Bovenstaande oorzaken kunnen op hun beurt weer het gevolg zijn van een verkeerde houding en/of een beperkte (stem)conditie.

Het mooie van verzanden is dat je het aanschouwelijk kunt maken (maar dat is dan ook het enige voordeel). Op elke smartphone zit een dictafoon functie. Gebruik deze eens om hardop een mop te vertellen of in te spreken wat je zojuist hebt gedaan. Blijf tijdens de opname naar de amplitude op je scherm te kijken. Amplitude = de maximale uitslag van het geluidsgolf-signaal.
Verzwakt jouw stem aan het einde van de zin? Dan zie je een afloop. (zie de afbeelding – in rood weergegeven)

Hoe maak jij je punt?

 

Je kunt geboeid blijven luisteren naar een spreker, die tot en met het einde van de zinnen luid genoeg blijft. Van een spreker, die verzandt, raken we vermoeid. Het klinkt namelijk zwaar; alsof de spreker door vermoeidheid steeds adem te kort komt. Dit beïnvloedt de energie van de luisteraar nadelig.

Oefening:

Je wilt dus letterlijk en figuurlijk je punt maken! Maar hoe?
Natuurlijk kun je zelf oefenen met de dictafoon app op jouw telefoon. Je krijgt hiermee direct visuele feedback. Hierdoor leer je gelijk jouw adem in combinatie met spreken te sturen, zodat je aan het einde van de zin ook nog duidelijk te horen bent.
Ook kun je gebruik maken van auditieve feedback:

 • Luister terug wat je hebt ingesproken en beoordeel dit zin voor zin.
 • Welke zinnen zijn volledig goed verstaanbaar?
 • Welke zinnen verzanden?
 • Wat is het verschil tussen die zinnen?
 • Is het alleen de zinslengte of heeft de zin ook een andere emotie?
 • Oefen met een korte tekst, bijvoorbeeld met een nieuwsitem.
 • Gebruik steeds hetzelfde stukje tekst om dit stemaspect te oefenen.
 • Vraag ook anderen eens om feedback.

 

Samen een punt maken?

Aan een verbeterpunt werken, vergt enorm veel discipline. Oefeningen voor je stem kunnen namelijk snel verbetering geven, maar dit behouden lukt alleen als je regelmatig blijft oefenen. Ik kan jou die coaching geven, omdat ik met strippenkaarten werk. Zo werk ik online 1:1 via Zoom met jou aan een verbeterpunt in sessies van 30 – 45 minuten. Zodra het doel bereikt is, blijf ik jouw ‘stok achter de deur’ met (bijvoorbeeld) driewekelijks een afspraak van een kwartier. Natuurlijk is dit niet eindeloos nodig. Wanneer jij na drie maanden nog steeds met gemak jouw verbeterpunt moeiteloos kunt toepassen, kun je erop vertrouwen dat dit aspect voldoende is ingeslepen. Je kunt dan verder zonder mijn begeleiding. Mijn missie is namelijk geslaagd wanneer jij – als ondernemer – vol zelfvertrouwen zorgeloos jouw stem kunt inzetten voor je bedrijf en daarmee verbinding kunt maken én behouden met je klanten.

Voel je je aangesproken?
Mail me dan via stem@moniquehelfrich.nl

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This