Hoe maakbaar is jouw stem?
Hoewel ik de ontwikkelingen op het gebied van computerstemmen op de voet volg, was ik vorige week heel verbaasd om te horen dat experts erin zijn geslaagd om de stem van Rembrandt van Rijn te reconstrueren. Er zijn afmetingen van zijn schedel, zijn neus, keel, borstkas, longinhoud en een schatting van zijn gewicht en lengte gemaakt. Die data zijn in de computer vergeleken met honderden stemmen van mensen die soortgelijke kenmerken hebben. De stem van Rembrandt is vrij zacht en hoog en hij praat redelijk snel. Volgens de Leidse onderzoeker Dirk Geirnaert is Rembrandt’s taalgebruik vrij basaal en hanteert Rembrandt geen hoogdravende taal. Vertaald naar het Nederlandse van nu, is zijn uitspraak vrij plat.
Luister maar eens naar deze video. Dat kan ook via deze link.
Wat betekent dat voor onze toekomst?
Ik ben een enorme fan van het inzetten van de spraakcomputer wanneer spreken niet vanzelfsprekend is. Het is zo geweldig om te zien dat een kind, dat niet kan spreken, zich door middel van een spraakcomputer ‘verstaanbaar’ kan maken en met familie en vrienden kan communiceren! Die ontwikkeling steun ik van harte.
Spraakassistenten als Siri en Google assistent juich ik ook toe. Wat een enorm gemak! En als liefhebber van technische ontwikkelingen kijk ik uit naar wat nog meer wordt ontwikkeld.
En onze eigen stem?
Maak jij al gebruik van software of apps om jouw opnames te bewerken qua geluid? Denk hierbij aan iMovie, Screenflow, Audacity, Adobe Audition, etc. Dit geeft je al de mogelijkheid om jouw stemgeluid te ‘fine tunen’. Of denk alleen maar aan de betaalbare microfoons om jouw stemgeluid optimaal op te nemen. Grote kans dat jij ook al bezig bent met de maakbaarheid van je stem. Deze technische ontwikkeling gaat razendsnel en dat zal jouw online ondernemerschap absoluut verder vergemakkelijken.
Hoe aangenaam menselijk de toekomstige computerstem ook kan klinken, toch blijft de komende vijftig jaar het persoonlijke contact zeer belangrijk binnen de communicatie op het gebied van kennisoverdracht.
Blijf dus gemotiveerd werken aan jouw stemvariatie door te variëren in:
TOONHOOGTE / VOLUME / TEMPO / MELODIE
En hanteer regelmatig PAUZES om daarmee jouw luisteraars gelegenheid te geven jouw verhaal te verwerken. Dit is zeer belangrijk om de verbinding met je luisteraars te behouden. Want tsja, voorlopig moeten we het spreken nog zelf opknappen. Dus laat van je horen!
Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie! Geef in het reactieveld aan wat jouw mening is over computerstemmen.
Fijne dag en #laatvanjehoren!
Monique Helfrich