In 5 stappen van motivatie naar prestatie

12 jan , 2022

Wanneer je onderneemt, ontdek je dat veel motivatie quotes tot leven komen. Voor mij voelde dat als de rust, reinheid en regelmatig waarmee ik werd opgevoed en die werkelijk zinvol bleken te zijn toen ik zelf kinderen had.
Aan de hand van enkele quotes geef ik je inzicht in mijn leermomenten om je vervolgens aan de hand mee te nemen voor 5 stappen die jou van motivatie naar prestatie kunnen brengen. Loop je mee?

 

Start before you’re ready

“Start before you’re ready” hoorde ik met grote regelmaat mijn eerste business coach Marie Forleo zeggen. Haar B-school bracht mij in 2014 op het pad van online ondernemen. Het duurde echter lang voordat ik zelf vond dat ik kon starten.

Mijn website en nieuwe manier van werken waren er nog lang niet klaar voor. Haar uitspraak nam ik pas ter harte nam toen ik ontdekte dat mijn website niet perfect hoefde te zijn om toch mijn doel te dienen; het informeren van ondernemers over het belang van stem en spraak in hun onderneming.

Op die manier werd ik vindbaar en gaandeweg werd het een platform met diverse gratis informatie en betaalde manieren om klanten te helpen.

Nu hoop ik juist dat het nooit volledig klaar zal zijn, maar samen met mij in ontwikkeling zal blijven.

“If you really want to do something, you’ll find a way. If you don’t, you’ll find an excuse.”  ~ Jim Rohn

 

Dit is een waarheid als een koe! Ga jezelf maar eens na. Hoe realiseerde jij wat je werkelijk wilde hebben of doen? En voor welke zaken kom jij met een excuus?

Toen ik in 2007 een sponsorbedrag van1500 euro moest inzamelen, nam ik mij voor om de straat op te gaan om op een leuke creatieve manier zoveel mogelijk mensen over het goede doel te vertellen. Zodra ik dit voornemen had, kwam het plan bij me op om dorpsgenoten te vragen taarten te bakken voor verkoop vanaf mijn feestelijk versierde kraam op de jaarmarkt van ons dorp. Sindsdien is het een jaarlijks succes.

Ik zag echter op tegen een succesvol eigen bedrijf. Bang om de hoeveelheid werk niet aan te kunnen en vastbesloten om alle taken in eigen hand te houden. Dit bleek mijn excuus te zijn om twee jaar te wachten met de lancering van mijn eerste online programma. Tot ik mij realiseerde dat het mijn missie is zoveel mogelijk mensen te helpen met mijn kennis. Sinds de lancering van mijn aanbod, blijkt het juist fijn te zijn om hulp in te schakelen.

 

“Focus on being productive instead of busy.” ~ Tim Ferriss

 

Ik kon me behoorlijk verliezen in ‘het druk zijn’ zonder daarbij productief te zijn onder het mom van ‘dit moet ook gebeuren.’ Inmiddels weet ik dat doelgericht productief zijn veel effectiever en leuker is. Hier is nog veel ruimte voor groei, want aan producten die op de plank liggen, hebben we beiden niks.

 

Herken je de ontwikkeling in jouw ondernemerschap?
Ik ben benieuwd door welke quote jij je laat inspireren om van motivatie naar prestatie te komen.

Van motivatie naar prestatie

 

Die stap van motivatie naar prestatie is een hele grote stap. Voor velen voelt het alsof die weg bezaaid is met obstakels.
Stel dat je je hebt voorgenomen dat je in 2020 leniger en sterker wilt worden. Dagelijks een online yoga-les lijkt je daartoe de ideale manier.
Zodra je gemotiveerd dit voornemen hebt gemaakt, waaien de eerste twijfels al je brein binnen

  • Zal ik het wel volhouden?
  • Is het niet te zwaar?
  • Als mijn Wifi het nou maar doet.
  • Heb ik er wel de ruimte voor?
  • Heb ik er wel de spullen voor?
  • Heb ik er wel de tijd voor?
  • Wat zullen mijn huisgenoten ervan vinden?

Lang geleden – in 2006 – nam ik mij voor om dagelijks yoga te doen.
Ik was gemotiveerd, omdat ik te vaak naar mijn zin wakker werd met rugwervels die over elkaar heen waren geschoven. Een manueel therapeut verhielp dan het probleem, maar de oorzaak bleef: te losse ‘banden’ in mijn rug. Dagelijks een kwartier oefenen zou goed voor me zijn.

Met twee kleine kinderen zal ik me zeker afgevraagd hebben of ik er wel tijd voor had. Toch maakte ik dat eerste kleine stapje om mijn yoga-mat neer te leggen om vervolgens iedere dag te starten met een reeks oefeningen. Tot 2014 was dat maar een kwartier per dag, vervolgens 45 minuten en sinds 2017 een uur per dag.

Ik heb geen rugklachten meer en voel me lenig en sterk. Ik kom daar graag vroeger mijn bed voor uit.
Ik moet er niet aan denken hoe mijn leven er uit had gezien, zonder deze dagelijkse oefeningen. En vooral hoe ik me dan zou voelen.

 

Het stappenplan

 

Voor mijn klanten is het grootste struikelblok TIJD om hun doel te behalen qua stem en spraak. Toch is het niet de tijd die spelbreker is, maar het brein.
Hoog tijd om hen én jou in 5 stappen mee te nemen van motivatie naar prestatie.

Stap 1:
Stel je zelf de vraag: Wat motiveert mij om …. te bereiken?
Zet je timer en noteer gedurende 1 minuut alle positieve redenen waarom je een bepaald doel wilt halen.

Stap 2:
Omcirkel het woord dat staat voor de allersterkste positieve reden om je doel te bereiken. Omcirkel het nog maar een keer. En nog een keer.

Stap 3:
Noteer nu rond dit omcirkelde woord
1. Wat het je zal brengen als dit werkelijkheid wordt.
2. Hoe jij je zal voelen als dit werkelijkheid wordt.
3. Ga nog een stap verder door je in te leven hoe je leven er uitziet als dit werkelijkheid wordt. Wie ben jij in dat leven en wat doe je dan anders dan op dit moment?

Stap 4:
Houd dit positieve gevoel vast terwijl je in de ruimte waar je nu bent de allereerste ieniemienie kleine actie doet op weg naar je doel.

Dit kan zo klein zijn als een slokje water nemen.

Stap 5:
Schrijf nu 5 mini acties op, die je de komende 5 dagen kunt uitvoeren op weg naar je doel. Acties, die meer dan 90% kans van slagen hebben. Voel de positieve uitkomst van slagen met jouw doel voor ogen.

Bonusstap 6:
Ontdek dat de weg van motivatie naar prestatie bestaat uit het uitvoeren van de nodige acties, hoe klein ook.
Wanneer de eigen belemmeringen worden vervangen door een gevoel van slagen, is er geen weg meer terug. En de tijd van de klok wordt vervangen door een flow waarin het besef van tijd verdwijnt.
Zojuist heb je minstens 5 minuten aan een oefening besteed. Wanneer je 5 minuten per dag aan een doel besteedt, is er geen ruimte meer voor obstakels. Je doel wordt behaald; eerder dan je denkt. Wat een tijdsbesparing is dat!

Ik hoor je denken; ‘Ja, zo kan ik het ook!’ Precies, zo kan jij dit ook.
Het mooie is dat na het behalen van het eerste doel, alle daaropvolgende doelen makkelijker behaald worden. Zo heb ik mijn tijd efficiënter leren benutten om voor de lunch 1 uur te kunnen wandelen en iedere dag een half uur te kunnen lezen.

Kijk nog eens goed naar het omcirkelde woord. Doorvoel de betekenis ervan voor jouw leven. Welke eerstvolgende kleine stap ga je zetten op weg naar dat doel?

 

Ik wens je een mooie reis op weg naar jouw doel.

Monique

 

 

“The journey of a thousand miles begins with a single step.”

~ Lao Tzu

P.S. Na de 5 Tibetanen oefen ik zo’n 20 minuten met Jacqueline van Dijk en 25 minuten met Adriene Mishler. Klik op de afbeelding om meer van deze slimme ondernemers te ontdekken.

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This