Is jouw stem klaar voor de start?

sep 15, 2021

Zodra het nieuwe (school)jaar begint, voelt het voor veel ondernemers ook als een nieuw ondernemersjaar. Je klanten hebben weer energie en nieuwe plannen. Je komt op een positieve manier graag met ze in verbinding om ze vervolgens te kunnen helpen.

Met september in aantocht begint het bij mij te kriebelen om vooral meer zichtbaar en hoorbaar te zijn. Ik maak content voor online programma’s en besteed tijd aan de trainingen op maat, die ik 1:1 geef. En over kriebelen gesproken: mijn online Lax Vox programma heeft als resultaat dat je niet bang hoeft te zijn voor een kriebel in je keel tijdens het spreken. Door een half uur van te voren een eenvoudige oefening te doen, kun je vertrouwen op je stemgeluid terwijl je een video inspreekt, een webinar geeft, een podcast opneemt, een social media live geeft of op een andere manier je stem inzet voor je bedrijf. Klinkt ideaal? Precies, en zo ideaal kun jij dan ook klinken.

Ben jij klaar voor de start?

Wat zijn jouw idealen voor dit nieuwe ondernemersjaar? Wat ga jij anders doen dan vorig jaar? Word je meer zichtbaar en meer hoorbaar? En wat heb je daarvoor nodig? Meer moed?
Qua spreken is algemeen bekend dat veel mensen het niet fijn vinden om hun eigen stem te horen. Een stem-opname klinkt inderdaad anders dan hoe jij je zelf direct hoort spreken. Wanneer jij spreekt, hoor je jezelf via je je oren (luchtgeleiding) én via de botgeleiding van je schedel. Wanneer je luistert naar een opname van je stem hoor je jezelf alleen via je oren. En ja, dat klinkt heel anders. Vaak minder vol en warm dan je zou willen.

Tip:

Om te wennen aan je eigen stem-opnames is het belangrijk dat je jezelf veel hoort spreken. Dat klinkt als een open deur maar DOE het. En je mag best kritisch luisteren naar jezelf; positief kritisch. Luister naar wat je opvalt op het gebied van tempo, volume, toonhoogte, melodie en de kwaliteit in klank (helder/hees, ontspanning/spanning, licht/donker).
Ga vervolgens voor jezelf na wat je kunt veranderen. Gebruik een nieuwsbericht om jouw aandachtspunten herhaaldelijk mee te oefenen. Lees hardop, neem het op en luister het terug.

Hoe fijn is het wanneer jij in september vol zelfvertrouwen je stem kunt inzetten voor je bedrijf en op jouw stem kunt rekenen?

#laatvanjehoren

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This