Klinkt jouw stem als muziek in de oren?
Muziek doet veel met ons. Het ene nummer zet je zo luid mogelijk om een paar minuten mee te zingen en te swingen, terwijl je een ander nummer gelijk zachter zet of liever overslaat.
In stemmen zit ook muziek! En ook hiervoor geldt dat het ene geluid jou beter ligt dan het andere. Zoals muziek ons emotioneert, kan ook de klank van een stem ons gevoel raken, zowel in positieve als in negatieve zin. De werking hiervan leg ik je graag uit, zodat jij het antwoord kunt geven op de vraag of jouw stem als muziek in de oren klinkt.
Muziek en emotie
Het hersengebied, waarmee we emoties ervaren bij muziek, ligt dicht bij het motorische hersengebied. Muziek prikkelt ons daardoor op verschillende gebieden; het geeft ons een gevoel én zet ons in beweging. Die beweging kan variëren van het meetikken met je voet tot het opstaan en dansen. Ook een rilling door je lijf is een motorische reactie op muziek. Net als tranen in je ogen door muziek, is de rilling een autonome reactie van ons lijf: je kunt dit niet tegenhouden.
Luister je graag naar muziek? En heb je voorkeur voor bepaalde muziek? Luister je graag naar ballads en pop of liever naar hip hop of hard rock? Van welke muziek krijg jij kippenvel, een brok in je keel of tranen in je ogen? En bij welke muziek kun jij onmogelijk stil zitten en begin je gelijk te stralen?
Sta eens stil bij jouw antwoorden op deze vragen om te ontdekken hoe groot de impact is van muziek op jouw leven.
De kracht van muziek
De kracht van muziek ervaren we al van jongs-af-aan, wanneer de baby- en peuterliedjes ons helpen met geheugen en taal. Bij muziek denken we aan plezier, beweging en verbinding. Muziek kan zelfs ons hele brein activeren doordat ritme, klank en melodie ieder hun invloed hebben op een specifiek deel van de hersenen.
Zelf een instrument bespelen heeft een nog krachtiger werken op je brein, namelijk:
– de motorische actie van het spelen
– de visuele actie van het noten lezen
– de auditieve input van de klank
Jij bespeelt het instrument van jouw stem. Ook daarvan is de auditieve input groot; de klank van jouw stem doet een beroep op de beleving en de emotie van de luisteraar. De musicus heeft zijn kaarten voor de voorstelling al verkocht, maar jij moet jouw fans en klanten nog aantrekken met jouw ‘muziek.’
Muziek (of de stem) activeert, ontspant, maakt ons vrolijk of triest.
Ben jij een sporter? En merk je dat muziek jou daarin actief kan ondersteunen? Een harde regelmatige beat kan jou waarschijnlijk oppeppen. Of denk aan het nummer Eye of the Tiger bij aanvang van een bokswedstrijd of ander sportevenement.
Muziek brengt iets in ons naar boven.
Activerend of slaapverwekkend. Welke muziek zit in jouw stem?
Als je bedenkt dat in diverse operatiezalen specifieke muziek wordt afgespeeld, die een ontspannend effect heeft op de spierspanning en hartslag, dan herken je waarschijnlijk ook de ontspannende werking van een stem. Denk eens aan de stem van een ontspanningsoefening of van een meditatie.
Wanneer het jouw doel is om de luisteraar te motiveren en te activeren, is het van groot belang dat dit doorklinkt in de muziek van jouw stem.
Je wilt een bepaald effect hebben op de emotie van jouw (potentiële klant).
En je wilt dat die (potentiële) klant in actie komt en koopt.
Een klant, die in slaap valt, is je grootste nachtmerrie – tenzij je slaapcoach bent. 😉
TIP:
Vraag eens aan vrienden en kennissen welk effect jouw stem op hen heeft. Geef hen een meerkeuze of schaal-optie om het voor hen makkelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de antwoorden:
enthousiast / licht <<<<>>>> saai / zwaar
positief geluid <<<<>>>> negatief geluid
activerend <<<<>>>> in slaap sussend
overig:
Durf je het aan?
Sta je open voor een eerlijke reactie op je stem? Zo ja, dan is dat een mooie start voor het optimaliseren van jouw stem voor je bedrijf.
En laat eens weten – in het reactieveld – als welk type muziek jij het liefst zelf zou willen klinken.
#laatvanjehoren
Fijne dag!
Monique Helfrich