Mijn 3 inzichten uit het boek: Geluk is D.O.M.

18 mrt , 2020

Geluk is relatief. Ons geluk werd afgelopen december door andere zaken bepaald dan vandaag de dag. Althans zo lijkt het.
We spreken over geluk, maar wat maakt ons nu echt gelukkig? Wanneer beleven en voelen we dat geluk? En hoe kunnen we ons geluk een handje helpen?
Patrick van Hees verdiept zich in geluk en schrijft hierover. Deze maand komt zijn vierde boek uit: De Cambridge Happiness Profiler. Zijn eerste drie boeken over geluk heb ik gelezen en ik kan me helemaal vinden in zijn theorieën en praktijkvoorbeelden.
Omdat ik jou in deze onzekere tijden alle geluk van de wereld gun, geef ik je mijn drie inzichten uit zijn boek ‘Geluk is D.O.M.

Veel leesplezier!

Geluk is D.O.M. en dat maakt jou wijzer

 

“Gelukkig zijn of nóg gelukkiger worden, wie wil dat niet? Het leven wordt leuker omdat je productiever, creatiever en socialer wordt. Je bent minder vaak ziek, leeft langer en je hebt meer zin en energie om nieuwe dingen te ondernemen. Eigenlijk wordt de hele wereld mooier van gelukkige mensen.” Aldus Patrick van Hees, die ontdekte dat hij van harder werken en meer geld verdienen niet gelukkiger werd en zich vervolgens verdiepte in het onderwerp Geluk. In zijn derde boek Geluk is D.O.M. beschrijft hij acties die gelukkige mensen meer dan gemiddeld doen.

Ik start redelijk onbevangen in het boek, omdat mijn leven goed gevuld is met geluk. Geluk waar ik nooit mijn best voor heb hoeven doen. Kwestie van een fijne basis en een flinke portie geluk-hormonen, dacht ik altijd.
Pas toen mijn geluk ook dalen bleek te hebben, ben ik het boek nog eens heel bewust gaan lezen. En dat heeft me geholpen!

Geluk is D.O.M. is een boek waar je absoluut iets aan hebt als je jouw mate van geluk wilt verbeteren of verdiepen en als jij je daar zelf voor wilt inzetten want het is wel de bedoeling dat je zelf in actie komt.

 

Geluk komt je niet aanwaaien

 

Hoewel er grote verschillen zijn in geluksgevoel tussen mensen onderling, zijn er voldoende factoren waarmee we zelf invloed uit kunnen oefenen op ons geluksgevoel. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek geeft Patrick van Hees hiertoe veel tips die betrekking hebben op de manier waarop je dingen aanpakt of hoe je je gedachten kunt sturen. In zijn boek Geluk is D.O.M zijn deze tips verdeeld onder de drie bouwstenen van geluk, die met het ezelsbruggetje D.O.M. onthouden kunnen worden:

Doelen
Oplaadpunten
Mensen

Doelen zorgen ervoor dat je altijd iets te doen hebt en iets hebt om naar uit te kijken of naartoe te werken. In het boek leer je stap voor stap hoe je haalbare doelen kunt stellen waarmee je je ontwikkelt in een richting die bij je past.

Oplaadpunten zorgen ervoor dat je bijtankt, dat je kunt ont-stressen en genieten, en dat je andere positieve gevoelens ervaart zoals enthousiasme, bewondering en dankbaarheid. Oplaadpunten geven energie en we hebben ze ook nodig om doelen na te streven en verbinding met mensen te maken. Laat je inspireren om te variëren!

 

Inzicht 1: Ik weet wat me te doen staat

Mensen is de allerbelangrijkste bouwsteen voor een gelukkig leven. Blijven investeren in sterke relaties met anderen is een tip die bij mij binnenkomt want ik voel me hierin flink te kort schieten. De mensen die belangrijk voor me zijn, zijn vaak in mijn gedachten maar ik weet nu dat ik bewuster contact met ze moet maken en hoe ik dat kan doen. De geluksrelatielijst in het boek is hiervoor een geweldig middel en ik word helemaal blij van deze ontdekking.
Fijn om gelijk praktisch aan de slag te kunnen gaan!

 

Een handboek voor geluk
Door het formaat, gevuld met theorie, praktijkverhalen, vragen, quotes en tips, leent het overzichtelijke boek zich goed als klein handboek voor geluk. Het nodigt uit om nog eens te raadplegen, om te evalueren hoe je op dit moment in je geluksgevoel staat, wat je nog wilt veranderen en welke bouwsteen of welke tip extra aandacht nodig heeft.

 

Inzicht 2: Het werkt!

 

Wanneer ik mijn geluk niveau wil opkrikken, doe ik lekker D.O.M.. Ik besteed dan heel bewust aandacht aan Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Waar ik op een sombere dag eerder geneigd zou zijn om afspraken af te zeggen en in mijn eigen cocon te kruipen, heb ik ontdekt dat het me juist helpt om te genieten van het contact met vrienden in combinatie met oplaadpunten. Ook het stellen van nieuwe doelen geeft me de juiste energie om me gelukkiger te voelen.

Inzicht 3: D.O.M.? Ik ben om!

 

In de theorie over het belang van afwisseling vind ik uiteindelijk de basis van mijn persoonlijk geluk tot heden. Door bewust afwisseling in mijn leven te brengen, geniet ik inderdaad van de positieve ontwikkeling in mijn leven. Ook qua persoonlijke groei. Ik ben dol op nieuwe ervaringen en stel daarom gelijk mijn geluksrelatielijst op, die mooi te combineren is met nieuwe doelen en leuke oplaadpunten in de komende maanden.

En wat betreft afwisseling: de boeken van Patrick van Hees voelen heel lekker aan qua kaft, ieder boek weer op haar eigen manier, daar word ik ook gelukkig van…

 

Deze maand komt zijn vierde boek uit: De Cambridge Happiness Profiler. Dit boek bevat de test: CHAP®. Ontdek hiermee je persoonlijke geluksprofiel en kom erachter wat jou echt gelukkig maakt.

Ik zou donderdag 19 maart naar de boekpresentatie gaan, maar uiteraard is ook dit evenement afgelast. Om Patrick te steunen en omdat ik jou alle geluk van de wereld gun, schreef ik dit blog.

Ik nodig je uit deze kennis te delen met mensen, die ook wat meer geluk kunnen gebruiken in deze tijden. Door op de buttons te klikken in de kantlijn, kun je mijn blog delen op jouw sociale media kanalen. Dank je wel.

 

Blijf gezond en fijne dag!

Monique Helfrich, online stem- en spraaktrainer voor de ondernemer

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This