Mijn 3 inzichten uit het boek: In 10 stappen je podium pakken [zomerreeks]

14 jul , 2021

Neem jij vakbladen en vakboeken mee op vakantie, omdat je er dan eindelijk aan toe komt?

In de maanden en juli en augustus help ik je op weg door tweewekelijks mijn 3 inzichten te delen uit boeken, die ik heb gelezen met betrekking tot spreken in het openbaar. Inzichten uit boeken, die jij als ondernemer waarschijnlijk al eens langs zag komen op bijvoorbeeld social media. Boeken, waarvan je denkt ‘daar zou ik best iets aan kunnen hebben.’ Je krijgt het op een presenteerblaadje van me in deze zomerreeks. In dit tweede deel vertel ik je mijn inzichten uit ‘In 10 stappen je podium pakken’ van Eva Brouwer.

Het is een zalig praktisch boek, dat je nog zoveel meer leert dan welke stappen je kunt nemen om een goede dagvoorzitter te zijn en hoe je aan opdrachtgevers komt.

Boek: In 10 stappen je podium pakken

Iedere keer wanneer ik Eva Brouwer haar podium zie pakken, denk ik ‘flair is het halve werk.’ Eva heeft flair. Met haar kleurrijke enthousiasme STAAT er echt iemand op het podium, die geen aandacht opeist maar krijgt – als een natuurlijke reactie van haar publiek. En wanneer jij je iets minder comfortabel voelt op het podium, heeft zij een gouden tip voor je: SMALK.

Inzicht 1: Herhaal, herhaal, herhaal

Je kunt er niet om heen: herhalingen. Persoonlijk kost het mij veel moeite wanneer ik naar een webinar luister waarin de kernboodschap herhaaldelijk wordt genoemd; steeds in een ander jasje. Ik houd meer van sprekers die vlot hun punt maken en overgaan op het volgende onderwerp. Eva benadrukt in haar boek dat je de rode draad bij herhaling moet laten terugkomen. Ik snap nu dat dit nodig is om te zorgen dat luisteraars na afloop de inhoud in het kort kunnen navertellen. Hier ga ik absoluut beter mijn best mee doen.

 

Inzicht 2: SMALK

Eva stelt dat je zenuwen mag beschouwen als een ‘gezonde wedstrijdspanning’. Om door die zenuwen heen te breken, helpt het om jezelf een boost te geven qua verschijning. Een goede kledingkeuze en make-up kan je daarbij een dienst bewijzen. Maar Eva geeft nog wat gas bij door haar energieniveau op te schroeven van standje 7 naar standje 9 om bijvoorbeeld tegenwicht te bieden aan de muur van energie die haar publiek heeft. Met de intentie ‘SMALK’ (smile with your walk – lach met je loopje) maakt zij gelijk een sterke eerste indruk. Je laat zien ‘hier ben ik! Ik heb zin in het event!’ Reken maar dat dit aanstekelijk werkt, want ik was hier al meerdere keren getuige van bij Eva. Zelf pas ik deze houding al jarenlang toe, sinds 1989 dus ik zou kunnen stellen ‘al eeuwenlang.’ 😉 Het is een tweede natuur van me geworden sinds ik merkte dat de energie van mijn uitstraling ook positieve energie retour gaf.

 

Inzicht 3: Verbind met het publiek

‘Verbinding maken met je publiek’ is mijn stokpaardje. In mijn werk leer ik ondernemers hoe zij dat met hun stem en articulatie kunnen doen. Eva geeft mooie voorbeelden van hoe je met woorden een beeld kunt oproepen bij het publiek. Dat Eva een vat is vol persoonlijke anekdotes zorgt er mede voor dat zij veel concrete tips en voorbeelden geeft voor de verbinding met je publiek. Ik start vandaag nog met het noteren van alledaagse anekdotes uit mijn leven, die ik kan inzetten als verhaalmateriaal.

Onmisbaar gereedschap

Wat een zalig boek, vol praktijkvoorbeelden en humor. Halverwege het boek had ik al spijt dat ik deze zomerserie aan boekbesprekingen niet de titel ‘Mijn 20 inzichten….” had gegeven.

De selectie die ik tenslotte voor deze 3 inzichten heb gemaakt, is gebaseerd op:

  • een aspect waar ik voortaan rekening mee houd (1)
  • een aspect, waar ik zelf al lang de kracht van ondervind (2)
  • een aspect, waar ik voortaan ander licht op laat schijnen(3)

Met ‘In 10 stappen je podium pakken’ heb je niet alleen een waardevol boek in handen, maar krijg je als cadeau ook een Presentatie Toolkit met een podiumchecklist en trainingsvideo’s.

Voel je je aangesproken? Bestel het boek dan via deze directe link naar Managementboek (= geen sponsorlink).

Of je nu jouw podium live pakt of online, groot of klein, laat van je horen!

Fijne zomer en lieve groet,

Monique

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This