De stem en het poldermodel

sep 18, 2018

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
Hoge bomen vangen veel wind.
Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.
Hoogmoed komt voor de val.

In Nederland kennen we bijzonder veel spreekwoorden en uitdrukkingen, die de strekking hebben dat het beter is om niet op te vallen. Spreek vooral niet hoog van de toren. Je merkt het ook aan hoe de media reageert op de troonrede, die vandaag voorgelezen wordt op Prinsjesdag. Het mag allemaal niet te veel afwijken van wat we in Nederland ‘normaal’ vinden. De woorden wegen op een goudschaaltje; daar zijn veel Nederlanders goed in.

Ons poldermodel ten voeten uit en datzelfde poldermodel hoor je zelfs terug in de Nederlandse stem, met nadelige gevolgen.

 

Wat is het poldermodel?

Eind jaren 90 ontstond de term ‘poldermodel’ als gevolg van de ontwikkelingen in de economische crisis. Hoewel de overleg-economie daar slechts een onderdeel van is, werd de term ‘poldermodel’ een populaire term voor de vele compromissen, die in de Nederlandse politiek gesloten worden. Je kunt ook spreken van harmoniemodel, maar om duidelijk te maken dat het om een typisch Nederlands fenomeen gaat (net als onze polders), kreeg het de naam ‘poldermodel’. Inmiddels is het een internationaal ingeburgerd woord.

Wat is de invloed van het poldermodel op de Nederlandse stem?

In feite geeft de huidige algemene term ‘poldermodel’ betekenis aan wat we in de 20ste eeuw nog ‘calvinisme’ noemden. Luid en duidelijk je mening laten horen en te koop lopen met successen en bezittingen, wordt niet gewaardeerd. Wat wel wordt toegejuicht, is:
• Overeenstemming bereiken
• Samen werken
• Samen leven
Dat lukt niet wanneer je domineert en dus ‘hoog van de toren blaast’. Thuis, op school en op het werk zijn de Nederlandse stemmen onopvallender geworden. Men spreekt gemiddeld zachter, zwakker en met minder intonatie.

 

Vooral het zachter en zwakker spreken – om maar niet ‘boven dat maaiveld uit te komen’ – zorgt voor stemklachten. De stembanden sluiten niet meer volledig, waardoor praten vermoeiend wordt en er keelpijn kan ontstaan doordat andere spieren in het keelgebied extra worden aangespannen om er nog maar het beste van te maken. Ook ligt het gevaar van stembandknobbeltjes op de loer.

 

Met een zwakke zachte stem maak je ook minder indruk op je luisteraars. En wanneer er ook weinig melodie is in de intonatie, haakt jouw luisteraar al af voordat je je punt hebt gemaakt. Weg klant!

Heb jij last van de poldermodel-stem?

 

Herken jij je hierin?

  • je hebt snel keelpijn tijdens spreken
  • je wordt vaak niet goed verstaan, omdat je te zacht spreekt
  • je wordt moe van lang spreken
  • je merkt dat de luisteraar aandacht verliest
  • je houdt je in met spreken en durft niet luider te spreken

Dan heb jij zeer waarschijnlijk last van het typische Nederlandse poldermodel.

Wil je daar verandering in brengen?
Dan kan ik je uiteraard helpen! Ik analyseer jouw stem en het gebruik ervan, zodat ik voor jou in kaart kan brengen waar je aan kunt werken. Samen oefenen we online via Zoom. Met jouw optimale motivatie en mijn oefeningen, kun je in 5 sessies (van 30 minuten) al klachtenvrij zijn en zodanig grip op je stem hebben, dat je met meer zelfvertrouwen zorgeloos je stem kunt inzetten voor je bedrijf.

Voel je hiervoor? Dan kun je contact met mij opnemen via stem@moniquehelfrich.nl

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This