Stem en mindset

sep 14, 2022

De R is nog maar net in de maand, of de eerste stemverslechteringen verschijnen hoorbaar online, zoals op social media. Natuurlijk kan een verkoudheid of een keelontsteking op de loer liggen. Dan is stemrust belangrijk en kun je de keelpijn verzachten met het drinken van gember- of saliethee (ipv koffie) en met het vermijden van suikerhoudende producten.

Een organische factor is helaas veel vaker de oorzaak van het stemprobleem en dat baart me zorgen; vooral omdat men hiervoor de oplossing zoekt binnen een mindset-verandering. Tegenwoordig kunnen we niet meer om woorden heen zoals mindset, mindfulness en manifesteren. En hoe mindful ik ook ben, het gaat me te ver om te stellen dat je stem verbetert als je dat alleen maar graag genoeg wilt en wanneer je je slechts voorstelt hoe dat voelt en klinkt. Ik leg je graag uit waarom.

Organische factoren

Stemproblemen worden vooral veroorzaakt door het foutief gebruik van de stem (functioneel) en door organische factoren. Wanneer jij regelmatig luistert naar podcasts of lives, reels en stories op social media, heb je waarschijnlijk ook ontdekt dat het steeds dezelfde mensen zijn die ook steeds dezelfde stemproblemen hebben. Op social media verontschuldigen zij zich herhaaldelijk voor hun keel- en stemprobleem. Korte periodes (vaak na een ontspannen weekend of week) heeft de stem een opleving om vervolgens geleidelijk aan weer te verslechteren. Voordat je het weet, bestaat zo’n stemprobleem ruim een half jaar.

Bij organische factoren moet je denken aan ‘medische’ redenen waarom de stem niet goed kan klinken, zoals:

  • Laryngitis (ontsteking van de stembanden en keelgebied)
  • Stembandknobbeltjes
  • Stembandpoliep
  • Carcinoom op de stembanden
  • Onvolledige stembandsluiting door een (halfzijdige) stembandverlamming

Zo kan iemand een hese stem hebben door organische afwijkingen als stembandknobbeltjes of onvolledige stembandsluiting of door een functionele oorzaak, bijvoorbeeld het verkeerd gaan gebruiken van de stem na een keelontsteking.

Bij zowel organische als functionele oorzaken van stemproblemen heb je helemaal niets aan het openen van je keelchakra of het je voorstellen/voornemen van een mooie warme heldere stem. Je hebt professionele begeleiding nodig om van het probleem af te komen. En ja hoor, het helpt wel als jij dat traject ingaat met de juiste mindset.

 

Hoe je mindset wél voor je kan werken

Je kop in het zand steken en wachten tot het vanzelf overgaat? Nee, dat is niet de juiste mindset. Je hebt een mindset nodig die je vooruit helpt, die het probleem onder ogen kan zien en hulp durft te vragen. Je mindset kun je inzetten voor zelfreflectie en voor de bereidheid je volledig in te zetten om het probleem op te lossen.

Zelfreflectie
Ga voor je zelf na hoe het nu is en hoe je wilt dat het wordt.
Hoe klink ik? Hoe komt dat? Hoe wil ik klinken? Hoe wil ik me voelen? Wat kan ik daarvoor doen? Wat was tot nu toe het resultaat? Hoe nu verder? Van wie heb ik hulp nodig?

Veranderbereidheid
Als je niets doet aan de onderliggende oorzaak van een stemprobleem, verandert er op de lange duur niets. Sterker nog, de kwaal verergert wanneer er een organische of functionele (gebruiks) oorzaak is. Een positieve mindset kan heel goed bij helpen bij het aanpakken van het probleem en het vervolgens aandachtig trainen van je stem, zodat deze weer een goede conditie krijgt.

Je hebt dus absoluut IETS aan je positieve energieke mindset; om een probleem te herkennen en te onderkennen. Ook als je stappen onderneemt om aan het probleem te werken, kan jouw mindset je heel goed helpen.
Met alleen je mindset kom je er niet.

Wil jij nu weten of jouw stemprobleem een organische of functionele oorzaak heeft? Neem dan contact op met een deskundige.
Op basis van de anamnese, onderzoek, het resultaat van een eerste serie oefeningen kan ik bepalen of er verder onderzoek nodig is bij een KNO arts óf dat jouw stemprobleem een functionele oorzaak heeft, waarmee we aan de slag kunnen.
En geloof me, dan is jouw energieke positieve mindset meer dan welkom!

#laatvanjehoren

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This