Stem, schaamte en excuses

aug 17, 2022

Bij zomergeluiden denken we aan stemmen in de tuin of op het terras, het tinkelen van ijs in je glas en de joelende kinderen in het zwembad. Wat mij ook opvalt zijn de zomergeluiden in ondernemersland: stemmen, die te leiden hebben onder de zomerhitte. Niet alleen de winter zorgt voor verkoudheden en schorre stemmen.

 

Wat is de invloed van de zomerhitte?

 

Hoewel de luchtvochtigheid lekker hoog is in de zomer, kan de zomerhitte nadelige gevolgen hebben voor onze stem. Denk daarbij aan:

  • sneller vermoeid zijn door de warmte
  • onvoldoende water drinken
  • grote temperatuurwisseling door airconditioning
  • te veel afkoelen in de avond/nacht
  • zomervirussen, die de luchtwegen irriteren

En dan heb ik het nog maar niet over het mogelijk meer drinken van alcohol en minder slapen.

Heb je nu vakantie met deze hitte dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Een stem met een goede basisconditie herstelt makkelijk, dus grote kans dat je op tijd weer een prima stem hebt om in te zetten voor je bedrijf.

Echter… veel ondernemers hebben in deze zomermaanden wél hun stem hard nodig en ik hoorde deze maand te vaak ondernemers excuses maken voor hun verslechterde stem. Zo zonde! Natuurlijk hoop ik van harte met je mee dat we zo’n lekkere zomer blijven houden met hoge temperaturen. Wanneer jij je stem een uur achter elkaar gaat gebruiken, raad ik je aan om te zorgen voor een uitgerust lijf en om dagelijks twee liter water te drinken. En met een stem die in goede conditie is, kun je meer aan én sneller herstellen.

Geen excuses meer

Excuses zijn niet nodig als je stem is verslechterd. Benoemen is voldoende. Zeg bijvoorbeeld: “Zoals je hoort, verandert mijn stem. Dat kan komen omdat ik….” Zeg niet: “Sorry, dat ik zo hees ben.”

Het meest prettig voor jou én voor je luisteraar is uiteraard dat jouw stem optimaal blijft. Hoe zit het met de conditie van jouw stem? Is die snel van slag? Snel hees? Of valt jouw stem vaak volledig weg? Wat ga je daar aan doen?
Hoe fijn is het wanneer jij in september vol zelfvertrouwen je stem kunt inzetten voor je bedrijf en op jouw stem kunt rekenen? Geen excuses meer, maar actie.

#laat van je horen

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This