Podcast
Ja, ik wil de stemvariatie oefening.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Stemvariatie is het sleutelwoord voor elke vorm van online spreken.

Door te variëren in volume (van zacht tot luider), toonhoogte (van vriendelijk hoog tot stellig laag) en tempo (van begripvol langzaam tot enthousiast snel) houd je de aandacht van de luisteraar vast.
Te lang te veel van 1 aspect is dodelijk voor elke vorm van verbale communicatie. Ook iemand die en half uur alleen maar op hoge toon heel vriendelijk praat, gaat ons vervelen.

Variëren werkt ook sterk door online informatie te doorbreken met humor. Samen lachen werkt ontspannend en helpt goed wanneer blijkt dat online contact nog onwennig is. Bovendien is samen lachen sfeerverhogend en verbindend.

Door het toepassen van voldoende variatie houd je niet alleen de aandacht beter vast, maar kom je ook geloofwaardiger over. Stemvariatie is makkelijk aan te leren. Als je wilt weten of je al voldoende stemvariatie toepast, heb ik een leuke oefening voor je. Wil je de oefening ontvangen? Schrijf je dan in (zie het veld hierboven), zodat ik je de oefening toe kan sturen.

 

Sfeer creëren met je eigen stem in een podcast en bij online contact.

Jouw uitstraling wordt mede bepaald door je stemgeluid. Zelfs zo sterk, dat iemand die jou voor het eerst hoort, je binnen een halve seconde beoordeelt op betrouwbaarheid. Dat maakt stem tot een belangrijk onderdeel binnen jouw marketing.

Het liefst luisteren we in onze cultuur naar een stem die warm en vol klinkt en daardoor wat laag is.

Zo’n stem wekt vertrouwen.
Het mooie is dat je met de klank van je stem kunt leren spelen door middel van stemoefeningen. Op die manier kun je een nasaal geluid (open en gesloten neusspraak), monotoon spreken, harde inzetten, kelig of geknepen spreken transformeren in een geluid dat prettig in het gehoor ligt.

Je stem is namelijk geen vaststaand feit, maar een aspect van jezelf waar je mee kunt variëren.


In individuele stemcoaching werk ik aan de hand van mijn StemW.I.N.S.T. methode. Op basis van wat nodig is, werken we aan stem (of spraak), zodat jij soepeler, makkelijker, ontspannen én energieker jouw stem kunt laten horen in je bedrijf. Die stem resulteert in meer volgers, fans, klanten én klantbehoud. Dus: meer winst!

Hoe voelt dat idee voor jou? Word je er al enthousiast en blij van? Dan kun je je voorstellen dat het werken aan je stem ook resulteert in persoonlijke winst: ontspanning, zorgeloos spreken en meer zelfvertrouwen. Kijk voor meer informatie bij Individuele stemcoaching of vraag een vrijblijvend gratis adviesgesprek aan.

Aandachtspunten bij gebruik van audio én beeld.

Wanneer je video’s maakt, online klantcontact hebt, een webinar geeft, beeldbelt met je netwerk of online een ‘live’ geeft’ op social media, dan dien je met bepaalde factoren rekening te houden.

Bij spreken voor een beeldscherm wordt namelijk alles extra versterkt; dat wat men ziet én hoort! Natuurlijk heb je zelf invloed op wat men online van je ziet, maar ook hoe je klinkt kun je volledig naar je hand zetten. Ik zet de aandachtspunten voor je op een rij:

Houding:

Beschouw je stem als een instrument en stel je eens een cellist voor in een orkest. Hoe zit deze persoon achter de cello? Rechtop of onderuitgezakt? En stel je eens voor hoe de houding van invloed is op het resultaat. Wanneer jij onderuitgezakt zit, is dat hoorbaar aan je geluid: minder energiek en daardoor maak je minder contact. Ook op het puntje van je stoel zitten, terwijl je met je armen op de tafel leunt en bijna het scherm inkruipt, is hoorbaar als  overmatige stemspanning. En wanneer je ook online zichtbaar bent, kan het zelfs voor de luisteraar voelen dat je teveel bovenop haar (of hem) zit. Dus: zit óf sta ontspannen rechtop. Plaats je apparatuur zodanig dat je met rechte nek en kin recht naar voren + tikkie naar beneden in het oog van de camera kunt kijken. Verkramp hier niet in. Blijf ontspannen. Ben jij iemand die veel met  handen spreekt? Dan kun je dat online ook blijven doen. Houd echter de bewegingen binnen beeld.

Beeld:

Creëer zo min afleiding op de achtergrond. Zorg ook voor een contrast tussen jou en de achtergrond. Is de achtergrond kleurrijk, trek dan zelf iets neutraals aan. Trek iets aan met een krachtige kleur, wanneer de achtergrond licht is. Laat het (dag)licht op je schijnen, in plaats van achter je. Hierdoor ziet de ander jou goed en voorkom je dat je als silhouette in beeld bent (zie foto). Gebruik een daglichtlamp, wanneer het daglicht van buiten onvoldoende is óf juist te fel. Voorbijtrekkende wolken geven een zeer onstabiel lichtbeeld. Doe dan liever de gordijen dicht en maak gebruik van een daglichtlamp. Zelfs een eenvoudige kleine daglichtlamp is overdag voldoende.

Verstaanbaarheid:

Een externe microfoon is de beste investering als je kwalitatief prettig wilt klinken. De oortjes van je telefoon functioneren prima. De Røde SmartLav+ dasspeldmicrofoon is een aanrader wanneer je geluidopnames maakt voor bijvoorbeeld een podcast, meditaties of audio-oefeningen. Online is het belangrijk dat je naar de ander toe spreekt. Dat hoeft niet luider dan je gewend bent. Je kijkt naar het oog van de camera. Roep bij jezelf het gevoel op alsof je tegen je allerleukste klant praat.
Naar de ander toe spreken betekent ook dat je meer voor in je mond articuleert. Je stuurt daarbij het geluid richting de luisteraar. Je hoeft hiertoe niet overdreven duidelijk te articuleren –integendeel. Je houdt de mondbewegingen juist kleiner en puntiger. Dit wordt pittige articulatie genoemd.

Tweerichtingsverkeer

Bedenk dat een online 1:1 contact dezelfde communicatievaardigheden vraagt als bij een persoonlijk live gesprek.
Oogcontact: Je kijkt de ander aan door naar het oog van de camera te kijken. Zorg dat het beeld van de ander ook bij het oog van jouw camera is, zodat je ook de ander online kan aankijken. Constant aankijken is niet nodig; geef de ander juist af en toe ‘ruimte’ door weg te kijken.
Beurtnemen: Stel open vragen. Vragen die beginnen met: wat, wanneer, waar, wie of hoe. Geef de ander voldoende tijd om na te denken en stimuleer door opmerkingen als: “vertel” of “en verder?”
Spreekpauzes: geef een ander de tijd om te verwerken wat je hebt gezegd door langere pauzes in je verhaal te houden dan wat normaal voelt. Je geeft de ander voldoende verwerkingspauze als jij de tijd neemt om rustig in en uit te ademen. Dan weer in te ademen en vervolgens verder te spreken.

Ja, ik wil de stemvariatie oefening.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Handige en kwalitatief goede tools, die ik zelf gebruik:

Bij de dassspeld Smartlav+ microfoon van Røde kun je ook extra’s aanschaffen, zoals een windscreen, een verlengsnoer en een verloopstukje wanneer de uitgang van de microfoon niet correspondeert met de ingang van je telefoon. Zeer geschikt voor het opnemen van een podcast, meditaties en audio-oefeningen. Ik gebruik deze voor bij live zendingen op social media en andere vormen van verbaal éénrichtingsverkeer.

De Logitec webcam levert goed beeld en geluid bij online contact. Je clipt de camera heel makkelijk aan de bovenkant van je computerscherm. Je sluit de camera aan via de USB-poort. Met d gratis software van Logitec kun je de camera-instellingen personaliseren. Wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld Zoom of Skype, selecteer je naast de camera- en microfoonoptie de Logitec.

De Benro BK10 statief is ideaal om je telefoon op te klemmen of om de Logitech webcam op te draaien. De maximale hoogte van dit statief is 85cm. De bluetooth optie voor telefoonbediening is handig. Zelf gebruik ik dit statief voor mijn webcam. Ik plaats het voor mijn scherm; schuin voor de persoon in beeld met wie ik werk. Zo kunnen we elkaar op ‘natuurlijke’ wijze aankijken.

Wil je meer lezen over stemvariatie? Kijk dan op mijn blogpagina en klik vervolgens in de kantlijn op de categorie Stemvariatie.

 

 

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest