Hoe trendy is jouw stem?

16 mei , 2018

Volg jij trends? Bijvoorbeeld qua inrichting van je huis? Qua kleding, kapsel, restaurants of muziek?
Misschien volg jij wel een trend op het gebied van stemgebruik, zonder dat je dit bewust doet. De mens is namelijk een sociaal wezen, dat zich makkelijk aanpast aan de ‘soortgenoten’ om zich heen.

Op het gebied van articulatie nemen we al snel een dialect over wanneer wij dit een paar dagen veel gehoord hebben. Ook de stem kan zich vervormen, bewust of onbewust. Daar zijn bepaalde trends in op te merken.

 

Wat zijn trendy stemmen?

• Studentikoos Sound (rauw, schor, vermoeid)
• Vocal Fry (kikkeren)
• Uptalk (vragend spreken, zonder dat van vragen sprake is)

 

Hoe klinken de trendy stemmen?

Hoe deze stemmen klinken, laat ik je in onderstaande video horen. Grote kans dat je iemand kent, die dit stemgeluid ook heeft. Misschien ben je het zelf wel…

Ben jij een trendsetter?

Start jij met een begroeting waarin je de klanken laat horen van Netta?
Toy, in 2018 het winnende Eurovisie Songfestivalnummer van Netta, kan zorgen van kip- en klakgeluiden op straat. Er moet iemand beginnen. In navolging van mijn bericht, kun jij de volgende stap zetten. Vrolijk is het in ieder geval wel!

 

Hoe voorkom je stemschade?

De overig genoemde trends uit de video mag je vermijden. Vooral de Studentikoos Sound en Vocal Fry kunnen zeer schadelijk zijn voor je stem. Te veel spanning en te veel ademdruk onder de stembanden is zeer schadelijk voor de stemplooien en de stemkwaliteit.

Dus laat met een vrolijke noot van je horen en houd daarbij je stem gezond!

Voor nu zeg ik á la Netta: “Ri outsj he ~ laa.”

Ontvang jij graag meer praktische informatie met betrekking tot stem en spraak? Meld je aan en ontvang als eerste mijn blogs, kortingscodes, videos en meer.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This