Van een verveelde stem naar een stem die boeit

12 jun , 2019

‘De vervelende verveling van de stem’ zou een titel van een Suske en Wiske boek kunnen zijn. Ik zou er inderdaad een boek over kunnen schrijven, want een verveelde stem roept veel op bij de luisteraar en een verbetering van dit stemtype resulteert vaak in een enorme persoonlijkheidsgroei van de spreker naar een blijer leven met meer hechte contacten.
En ja, dat durf ik te zeggen.

Lees hoe je een verveelde stem transformeert in een stem die boeit. En nee, je blijft wie je bent en hoeft geen ‘Boeiende brulboei’ te worden.

 

Wat is een verveelde stem?

De verveelde stem klinkt monotoon, bozig, afkeurend en ongeïnteresseerd.
De verveelde stem kun je niet alleen horen, maar is ook vaak af te lezen aan de gezichtsuitdrukking en houding spreker: de uitstraling is negatief. Oogcontact is minimaal. Beeld en geluid kloppen voor de luisteraar: het oogt boos + het klinkt boos = de persoon is boos. Het emotie van de spreker hoeft niet te kloppen met het beeld en geluid: ik ben blij = ik klink en oog boos.
Net als bij andere stemtypen kan dit een familiaire oorsprong hebben. Ook kan de negatieve klank zijn ontstaan door gebeurtenissen in het verleden, zoals zich niet mogen uitspreken.

Het effect van de verveelde stem

De verveelde stem heeft een negatief effect op de luisteraar. De spreker maakt de indruk:
– boos te zijn
– niet geïnteresseerd te zijn in de gesprekspartner
– het gezelschap of de situatie af te keuren

Als ondernemer wek je met een verveelde monotone stem weerstand op, waardoor je kansen en klanten misloopt.
Wanneer je als spreker niet zelf de vinger kunt leggen op de weerstand, voel je jezelf herhaaldelijk falen. Dit falen resulteert weer in een meer somber monotoon verveeld stemgeluid en zo beland je in de vicieuze cirkel.

Met verveling in de stem spreken, kun je jezelf ook nog verder de put in praten. De negatieve trilling van de stemklank heeft niet alleen een negatief effect op de luisteraar, maar ook op het eigen welzijn – goed voelen.

 

Van weerstand naar een aantrekkelijk stemgeluid

Bij een verveelde stem is het belangrijk de oorzaak te achterhalen. Wanneer deze manier van spreken gevormd is door gebeurtenissen in het verleden, kunnen emoties los komen zodra er op andere wijze geïntoneerd wordt.
Een deskundige aanpak hiervan is belangrijk en uiteraard kun je daarvoor bij mij terecht. Zie hiervoor mijn aanbod in de menubalk.

Wanneer jij wilt weten of jouw stem verveelt, kun je om feedback vragen bij vrienden en collega’s. Welke indruk maakt jouw stem op hen? Welk ander beeld kregen zij van je toen ze je beter leerden kennen? Klopt jouw beeld en geluid met jou als persoon?

 

Intonatie oefening:

Stel jezelf eens hardop een zeer overdreven vraag.
Bijvoorbeeld: Hoe laat is het?
Hoor je de nadruk op laat? Ga je daar omlaag met de intonatie om vervolgens weer omhoog te gaan?
Oefen het benadrukken en de intonatie in meer korte vraagzinnen. In een vraagzin gaat de intonatie aan het eind van de zin omhoog. Doe het als oefening zeer overdreven. Je kunt zinnen gebruiken die je zelf bedenkt of oefenen met vragen als:
Waar was je?
Waar ga je naar toe?
Hoe was het?
Wat is dat?
Wat zeg je?
Van wie is dit?
Waar hoort dit?

Boeien met je stem

Wanneer het je lukt meer intonatie aan te brengen in een overdreven vraagstelling, kun je eens (minder overdreven) vragen stellen in een vertrouwde omgeving. Benadruk ook eens een woord in je verhaal. Praat in zinnen, die eindigen met een duidelijke ‘punt’ en houd daar een pauze. Een pauze die voor jou misschien onnatuurlijk aanvoelt maar een verademing is voor je luisteraar of gesprekspartner.

Nu mijn vraag aan jou. Wat doet het met je als je dit leest? Voel je je aangesproken? Herken je de verveelde stem, die verveelt en weerstand oproept? Met wie zou je dit ter sprake willen brengen?

Schrijf jouw mening in het reactieveld hieronder. En voel je vrij om dit bericht te delen als leidraad in een gesprek.

Het is mijn missie om een positief geluid vanaf de aarde te laten gonzen en ik ben ervan overtuigd dat positieve klanken resulteren in positieve belevingen. Intonatie en stemvariatie zijn daar belangrijke speerpunten van.

Laat van je horen!

Fijne dag,

Monique Helfrich

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This