Voor welke bijgeluiden is jouw publiek gevoelig?

6 mei , 2020

Hoesten, kuchen, keelschrapen, klik- en smakgeluiden kunnen ongemerkt een gewoonte worden in jouw spreken. En zelfs wanneer ze hoog frequent voorkomen, kan het zijn dat jij je er nog niet bewust van bent. Het is net zo bij jou gaan horen als bepaalde ‘stopwoordjes.’ Vreemd genoeg worden we ons wel bewust (gemaakt) van die stopwoordjes, maar durven anderen niet iets te zeggen over de bijzondere bijgeluiden die ze in jouw spreken horen. Dat is te persoonlijk. Men wil je niet in verlegenheid brengen. En men is bang een ongepaste opmerking te geven wanneer het bijgeluid mogelijk een medische oorzaak heeft. Hoog tijd dus dat ik jou hier op wijs!

Bewustwording

Toen ik de eerste video maakte voor mijn bedrijf was ik al snel tevreden en dacht dat de eerste take al geschikt was. Ik was weliswaar wat gespannen, maar de inhoud van mijn verhaal had ik toch redelijk spontaan en volledig kunnen vertellen. Met een koptelefoon op ging ik de video editen. Ik schrok me wezenloos! Wat een raar smakgeluid hoorde ik in elke zin! Helaas lag het niet aan de opname apparatuur.

Geschrokken was ik vooral omdat ik me realiseerde dat ik blijkbaar al langer dat smakgeluid maakte tijdens mijn spreken. En inderdaad, in meerdere video’s uit 2012 hoor ik het niet, maar in een geluidsopname uit 2015 hoor ik het wel. Het was er langzaam ingeslopen en onderdeel van mijn manier van spreken geworden.

Het mooie van bewustwording is dat je kunt bijsturen.

Het horen van mijn smakgeluiden was voldoende om ze bij volgende opnames niet meer te maken – en nooit meer. Tevens ontstond het besef hoe belangrijk het is om ook mijn eigen stem regelmatig onder de loep te nemen.

 

Luisteren naar jezelf

Luisteren naar een opname van jezelf wordt door velen als moeilijk ervaren. Dat heeft alles te maken met het feit dat je tijdens het spreken jouw eigen stem hoort via je oren (zoals de luisteraar jou ook hoort) plus via de geleiding van de botten in je schedel. Jouw klank heeft voor jezelf dus een extra klanklaag.

 

Ik ben van mening dat velen een veel prettiger stemgeluid zullen produceren wanneer zij leren naar zichzelf te luisteren en hun stem kunnen analyseren en bijsturen.

 

Om verder te komen in het leven wordt ons afgeleerd naar alle stemmetjes van de innerlijke criticus te luisteren. De stemmetje van je bent niet goed genoeg, dat is niet voor jou weggelegd, etc. Daar ben ik het volledig mee eens. Kritisch luisteren naar je eigen stem raad ik je wel aan, wanneer je het met me eens bent dat spreken een belangrijk instrument voor je werk is.

Gevoelig voor geluiden

Geluidgevoelig

Wanneer je zelf geen last hebt van jouw hoesten, kuchen, keelschrapen, klik- of smakgeluiden dan heb je als sprekende ondernemer toch rekening te houden met je publiek als toehoorder. Nu veel meer online wordt gecommuniceerd, gebruiken we vaker onze ‘oortjes’ of koptelefoon.

Sinds ik AirPods gebruik, merk ik dat elk bijgeluid flink versterkt wordt. Het verschuiven van papieren overheerst het spreken en een smakgeluidje klinkt alsof de hond zijn waterbak leegslobbert. Oké, dat laatste is wat overdreven.
Ik snap nu wel hoe mensen met misofonie zich voelen. Zij kunnen niet tegen menselijke geluiden, zoals mond- en keelgeluiden (smakken, slikken, kuchen, ademen, neus ophalen, etc). Het roept bij hen gevoelens van haat, walging en woede op. Ook tikgeluiden op een toetsenbord, klikken met een pen en lopen met hakken op een harde vloer irriteren hen in zeer hoge mate.

 

In jouw (online) publiek zitten misschien geen mensen met misofonie, maar toch raad ik je aan rekening te houden met luisteraars die een hoge mate van gevoeligheid hebben voor bijgeluiden.

Wist je dat door het thuiswerken steeds meer mensen ontdekken dat ze een verhoogde gevoeligheid hebben voor geluid. Het gaat daarbij niet om storende geluiden van klussende buren, spelende kinderen of een partner die luid spreekt. Juist geluiden die er altijd al waren, worden nu als vervelend ervaren, zoals verkeersgeluiden, getik op het toetsenbord en het spoelen van de vaatwasser om maar wat voorbeelden te noemen. Herkenbaar?

In online calls houd ik zoveel mogelijk rekening met de geluidgevoeligheid van anderen:

 • Tijdens individuele calls heb ik altijd mijn schoenen uit.
 • In een groeps-call, waar ik zelf niet aan het woord ben, heb ik mijn eigen microfoon uit.

Persoonlijke analyse

De eenvoudigste stap in stem-analyse is je eigen stem beoordelen op bijgeluiden. Geluiden waar je zelf niet bewust van bent, maar anderen wel. Met onderstaand stappenplan kun je deze onbewuste gewoonte afleren.

 1. Maak een opname van het voorlezen van een eigen blog of salespage.
 2. Maak  een opname van een spontaan gesprek dat je thuis met iemand hebt of van een telefoongesprek met een bekende.
 3. Luister beide opnames terug en beoordeel dit slechts op de bijgeluiden, zoals hoesten, kuchen, keelschrapen, smak- en klikgeluiden.
 4. Noteer de tijdsduur van de opname en hoe vaak je het bijgeluid hebt gehoord.
 5. Reken het gemiddelde per minuut uit dmv de gegevens uit stap 4.
 6. Welk geluid laat jij voortaan weg?
 7. Hoe ga jij dat aanpakken?
 8. Na een maand herhaal je bovenstaande stappen en je zal zien dat de bijgeluiden sterk verminderd zijn of zelfs volledig afwezig zijn.
 9. Wanneer je na die maand nog steeds hoest, kucht of keelschraapt, is er meer aan de hand. Schakel dan de hulp in van een deskundige.

 

En laat me weten wat jouw bevindingen zijn. Ook als blijkt dat jij geen bijgeluiden hebt en juist heel tevreden bent over jouw stem kom ik graag met jou in contact. Dat kan via een reactie hieronder of via stem@moniquehelfrich.nl.

 

Laat van je horen en fijne dag gewenst!

 

Monique Helfrich

online stem- en spraaktrainer voor de ondernemer 

Fijn als je connect via:

#eenpositiefgeluid

#laatvanjehoren

#stemWINST

 

Pin It on Pinterest

Share This