Voorkom gehoorbeschadiging in het belang van je stem

10 jun , 2020

Gisteren ontdekte ik een notificatie in de gezondheids app op mijn telefoon (iPhone). Misschien ben jij al langer op de hoogte van dit bestaan wanneer jij al langer gebruik maakt van EarPods, AirPods of een smart watch. Goed dat nu inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel uur we ons aan welk geluidsniveau blootstellen, want een gehoorbeschadiging ontstaat meestal ongemerkt. Meer aandacht hiervoor kan een hoop leed besparen, ook voor je stemgebruik. Wat jouw gehoor en stem met elkaar te maken hebben, vertel ik je graag.

 

Meten is weten

 

We weten allemaal dat er beroepen zijn die kunnen resulteren in gehoorbeschadiging. Denk hierbij aan de tandartspraktijk, de bouwsector, industrie, musici, geluidstechnici, horeca, kinderopvang en (sport)onderwijs. Bij de laatste twee beroepsgroepen gaat het om kortstondig hoge geluidsintensiteit. In de overige categorieën wordt men vrijwel gedurende de volledige werkdag blootgesteld aan schadelijke geluidsniveaus. De aandacht voor geluidsbescherming op het werk neemt toe, maar wordt nog niet overal toegepast. Blijkbaar zijn musici zuiniger op hun gehoor dan de medewerkers in een tandsartspraktijk.

Volgens de Arbonorm is het schadelijk als een werknemer acht uur lang in 80 decibel werkt. Wanneer het geluidsniveau op een werkplek constant hoger is dan 80 dB, loopt men al binnen een werkdag kans op gehoorschade. De trilharen worden overbelast en kunnen door de geluidsdruk kapot gaat. Bepaalde toonhoogten worden dan niet of nauwelijks meer gehoord. (bron: Alpine.nl)

Kikker in de pan

Kikker in de pan effect

 

Wanneer je weet dat langdurige en herhaaldelijke blootstelling aan harde geluiden tot blijvend gehoorverlies kan leiden, dan is het goed om te weten hoe lang jij dagelijks doorbrengt in harde geluiden. Een paar keer per week de gezondheidsapp raadplegen, voorkomt een kikker in de pan effect. Je staat dan niet voor plotselinge onaangename verrassingen.

Wanneer je een kikker in een pan heet water gooit, springt hij er meteen weer uit. Wanneer je de kikker in een lauwwarm water doet, voelt hij zich prettig. Langzaam kun je de temperatuur verhogen, terwijl de kikker zich nog steeds comfortabel voelt. Als eenmaal het kookpunt wordt bereikt, is het te laat – voor de kikker.

Gehoorverlies doet meestal ook langzaamaan zijn intrede. Zelf zal je geen erg hebben in het verslechteren van je gehoor. Jouw directe omgeving misschien ook niet. Tot je een vriend tegenkomt, die je al lang niet hebt gezien. Het valt hem op dat hij luider moet praten dan tegen anderen om voor jou verstaanbaar te zijn. Het valt hem ook op dat jij anders praat en reageert dan vroeger. “Ben je soms doof?” vraagt hij.

Doof misschien nog niet, maar je ontdekt nu wel dat jouw gehoor achteruit is gegaan. Deze onaangename ontdekking verrast je.

Stem en gehoor

 

Je kent ze wel; vaders en moeders, opa’s en oma’s die luider spreken dan nodig is. Met gehoorverlies hoor je namelijk niet alleen anderen minder, maar ervaar je ook je eigen stem anders. Om de vertrouwde ervaring van je eigen stem te hervinden, forceer je qua kracht en intensiteit (scherpte). Dit resulteert in een verhoogde adem- en spreekspanning met kraakjes en stemverslechtering tot gevolg.

Wanneer je echter te vaak terecht wordt gewezen op luid spreken, zal je juist gaan forceren om zachter te spreken. Wanneer een zachte stem niet je natuurlijke manier van spreken is, ga je spreken met ‘wilde lucht’. Door onvolledige stembandsluiting ontsnapt lucht. De wrijving van deze lucht langs de stemplooien kan resulteren in stembandknobbeltjes, met heesheid tot gevolg.

Een hoortoestel biedt een beter gehoor, maar wanneer de stemverslechtering eenmaal is ingezet kun je dat niet á la minute herstellen met een hulpmiddel. Je zal zelf veel tijd en energie moeten steken in stemherstel.

Geluidsniveau AirPods
Geluidsniveau AirPods

Voorkomen is beter dan genezen

 

TIP:
Heb je een smart watch? Stel dan in dat je een melding krijgt als het geluid boven 75 dB komt. Hiermee kun je op een simpele manier gehoorbeschadiging voorkomen.

Hiermee voorkom je ook dat het geluidsniveau van je ‘oortjes’ te hoog is. Ongemerkt zal je deze luider zetten dan noodzakelijk is.

Qua geluidsniveau van de koptelefoon toont de gezondheids app het gemiddelde geluidsniveau van:

  • de huidige dag ten opzichte van gisteren en eergisteren
  • de afgelopen 7 dagen
  • van de afgelopen week ten opzichte van de week ervoor
  • Van de huidige maand ten opzichte van de vorige maand

Wanneer je bedenkt dat een gesprek zich rond 60 dB bevindt en 80 dB te luid is, dan is het heel goed te ontdekken dat ik me wekelijks zo’n 15 uur blootstel aan max 71 dB. Door deze analyse weet ik dat dit momenten zijn waarop ik wandel langs verkeerswegen en spoorlijnen. Om het luisteren naar een podcast niet te hoeven pauzeren, verhoog ik het geluidsvolume. Uit gemak laat ik die luidheid vervolgens voor wat het is.

Omdat ik zeer zuinig ben op mijn gehoor zie ik het als een uitdaging om voortaan het volume van mijn AirPods onder de 70 dB te houden.

Ga jij die uitdaging met me aan?
Laat het me weten in een reactie.

 

Fijne dag gewenst!

Monique Helfrich

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This