Wat zijn jouw stemgrenzen?

15 mei , 2019

Wist jij dat Helsinki op rotsen gebouwd is?
Ik ontdekte dat pas vorige week, toen ik hierover las in de aanloop naar een lang weekend in Helsinki. De afgelopen dagen ontdekte ik zelfs aan den lijve dat de straten er niet vlak zijn. Met een goede conditie zullen de hoogteverschillen geen beperking zijn, maar met mijn heftige bronchitis ging ik er flink over mijn grenzen heen.

 

Grensoverschrijdend

Natuurlijk liet ik mij niet kennen. Natuurlijk hield ik het loop- en fietstempo bij van mijn man en jongste zoon en natuurlijk riep mijn eigen overmoed me een halt toe. Overmoed inderdaad, want ik laat mij niet snel kennen en ga tot het uiterste als het moet (van mijzelf).

Het gevolg? Mijn lichaam raakte oververmoeid en ik wilde alleen nog maar slapen. Ik voelde me oud toen ik een middag naar het hotel terug ging om een uurtje te slapen en ik voelde me nog ouder toen ik ’s avonds al om 21.00 uur als een blok in slaap viel. De vermoeidheid vond ik verschrikkelijk ook al wist ik dat dit veroorzaakt werd door mijn flink ontstoken luchtwegen en het continue hoesten.

Ken jij jouw stemgrenzen?

Wanneer je een goede conditie hebt, kun je met een gerust hart je grenzen opzoeken. Je herstelt dan namelijk weer snel en soepel. Dit geldt voor zowel geestelijke als lichamelijke inspanning en dus ook voor spreken. Het opzoeken en aftasten van de stem- en ademgrenzen leer ik zelfs aan mijn klanten, zodat zij steeds meer vertrouwen krijgen in hun adem en stem.

Door mijn ervaring in Helsinki, wil ik je waarschuwen om niet dagen achter elkaar over die grenzen heen te gaan. Dan raakt namelijk de rek eruit: herstel heeft dan meer dan één dag tijd nodig.

Mijn lijf herstelt wel weer wanneer ik het twee dagen de tijd geef kalm aan te doen. Ik heb daar alle vertrouwen in omdat ik weet dat mijn conditie goed is.
Een stem herstelt zich echter veel moeilijker, wanneer je daarmee te lang over de grenzen gaat. Bijvoorbeeld wanneer je te lang achter elkaar luid spreekt. Je kunt hierbij denken aan festiviteiten, maar ook aan langdurig spreken in een slechte akoestiek op je werk. Ook als je met te veel spanning spreekt, ga je over de grenzen van je stem heen. Dit kan gebeuren wanneer je veel moet spreken in een periode van stress en emoties.

Hoe is dat voor jou?
Ken jij de grenzen van je stem?
Wanneer wordt jouw stem moe en wordt het spreken zwaarder?

Ik hoor het graag van je: schrijf jouw antwoorden in het reactieveld hieronder.

Fijne dag!

Monique Helfrich

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This