Gratis download: 10 TONGBREKERS

Stem en articulatie zijn nauw met elkaar verbonden. Merk je dat je na een feestje de volgende dag last van je keel en stem hebt? Dan is de kans groot dat je onvoldoende jouw articulatie hebt ingezet om in veel geluid verstaanbaar te blijven.

Een pittige puntige articulatie – meer vóór in je mond – zorgt ervoor dat je makkelijker je keel kunt ontlasten tijdens praten.

Ook bij microfoongebruik is het belangrijk dat je pittig kunt articuleren. Diadochokinesie is de term hiervoor en dit is gelijk een lekkere tongbreker. Wanneer je dicht bij de microfoon zit (zoals bij een podcast opname), worden smak- en andere ‘vochtige’ geluiden ook opgenomen. Dit is overigens iets anders dan de ‘pop’ geluiden, die je met een popfilter kunt verminderen. Een popfilter plaats je voor of om je externe microfoon. Overige storende geluiden van je eigen spraak en stem dien je dus zelf te fine-tunen. Niet in urenlange nabewerking van je opname, maar door een goede voorbereiding. Pittige articulatie is niet moeilijk, maar vergt wel onderhoud. Vervolgens hoef je alleen nog vlak voor je opname een paar minuten pittig te articuleren. Fijn voor je luisteraars en fijn voor jezelf, want je hoeft je niet meer druk te maken om je bijgeluiden.

 

Tongbrekers (of in het Engels de meer bekende term: tonguetwisters) kunnen je nu al helpen om duidelijker en puntiger te articuleren. En het is vooral heel grappig om dit met anderen te doen. Vandaar deze gratis download.

Veel plezier ervan!

Pittige articulatie oefenen en samen lol hebben met TONGBREKERS!

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Pin It on Pinterest