Blog

Een zeer persoonlijk blog over vertrouwen

Een zeer persoonlijk blog over vertrouwen

Vaak hoor je dat mensen een leven vóór en een leven ná een kankerdiagnose hebben. Hun leven is nooit meer hetzelfde en door de meesten wordt aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in hun lichaam en bij elk pijntje te denken dat het (weer) mis is. Bij mij werkte dat precies andersom: ik leerde het afgelopen jaar steeds meer te vertrouwen op mijn lijf en ik ben gezonder dan ooit. Ik vertel je graag over dit proces in de hoop dat jij (of iemand die dit nodig heeft) ook leert vertrouwen op het eigen functioneren.

Lees meer
Voorkom gehoorbeschadiging in het belang van je stem

Voorkom gehoorbeschadiging in het belang van je stem

Gisteren ontdekte ik een notificatie in de gezondheids app op mijn telefoon (iPhone). Misschien ben jij al langer op de hoogte van dit bestaan als jij al langer gebruik maakt van EarPods, AirPods of een smart watch. Goed dat nu inzichtelijk wordt gemaakt hoeveel uur we ons aan welk geluidsniveau blootstellen, want een gehoorbeschadiging ontstaat meestal ongemerkt. Meer aandacht hiervoor kan een hoop leed besparen, ook voor je stemgebruik. Wat jouw gehoor en stem met elkaar te maken hebben, vertel ik je graag.

Lees meer
Goed nieuws: Je bezit alle techniek al!

Goed nieuws: Je bezit alle techniek al!

Gisteren was ik op reis in mijn fotoboeken en dat werd uiteindelijk een sentimental journey van twee uur. De conclusie die ik trok uit het zien van onze vroegere vakantiefoto’s, was dat je zonder moderne en slimme hulpmiddelen ook bergtoppen kunt bereiken. Je hebt slechts jezelf nodig en een goede lichamelijke conditie. Door dit inzicht maakte ik de keuze om nu geen dure microfoon aan te schaffen voor mijn podcast opnames. Ik bezit tenslotte mijn eigen techniek al en dat is in deze ontwikkelingsfase ruim voldoende. Dat geldt ook voor jou en daar vertel ik je graag meer over.

Lees meer
Voor welke bijgeluiden is jouw publiek gevoelig?

Voor welke bijgeluiden is jouw publiek gevoelig?

Hoesten, kuchen, keelschrapen, klik- en smakgeluiden kunnen ongemerkt een gewoonte worden in jouw spreken. En zelfs wanneer ze hoog frequent voorkomen, kan het zijn dat jij je er nog niet bewust van bent. Het is net zo bij jou gaan horen als bepaalde ‘stopwoordjes.’ Vreemd genoeg worden we ons wel bewust (gemaakt) van die stopwoordjes, maar durven anderen niet iets te zeggen over de bijzondere bijgeluiden die ze in jouw spreken horen. Dat is te persoonlijk. Men wil je niet in verlegenheid brengen. En men is bang een ongepaste opmerking te geven wanneer het bijgeluid mogelijk een medische oorzaak heeft. Hoog tijd dus dat ik jou hier op wijs!

Lees meer
In 7 stappen beter omgaan met schaamte

In 7 stappen beter omgaan met schaamte

Nu je thuis bent en online oefen- en coachsessies volgt, merk je een bepaalde terughoudendheid. Zangcoaching, stem- en spraaktraining, persoonlijke coaching, etc. ontvang je net iets vrijer wanneer je weet dat jouw huisgenoten niet mee kunnen luisteren. Dit heeft alles te maken met schaamte. Hoe kom je over die schaamte heen? En hoe ga je het beste om met thuis coaching in het bijzijn van anderen? Daarover informeer ik je graag in dit blog.

Lees meer

Pin It on Pinterest