3 voorwaarden voor een podcast die boeit

okt 17, 2018

Zowel het luisteren naar een podcast als het produceren van podcasts is in opmars. De podcast is een ideaal medium voor de ondernemer om expertise te verspreiden. Als podcast-luisteraar vind ik het een ideale manier om nare (opruim)klussen toch leuk te maken, om de tijd om te laten vliegen tijdens een vlucht of om me regelmatig te laten inspireren door ingesproken wijsheden en verhalen. Maar oh, wat kan ik een tijd verdoen met het vinden van een podcast, die lekker in het gehoor ligt en goed verstaanbaar is. Dit zette mij aan het denken!

 

3 voorwaarden voor de podcast die boeit

 

Ik kwam tot drie zeer belangrijke punten, die voor mij bepalen of ik wel/niet naar een podcast luister én of ik deze tot het eind aan toe afluister. De 3 voorwaarden zijn niet gebaseerd op de content van de podcast, maar op het luisterplezier ervan.

  1. Geluidskwaliteit
  2. Monoloog versus dialoog
  3. Verstaanbaarheid (stem en spraak)

Deze drie voorwaarden licht ik toe in onderstaande video. Ik geef je hierin ook tips voor punt 3 – de verstaanbaarheid. Je kunt hiermee rekening houden bij de opname van elke vorm van audio; bijvoorbeeld een ingesproken opdracht of oefening voor je klant.

Apparatuur

 

De video opname confronteerde mijzelf ook met hoe moeilijk het kan zijn een goede geluidskwaliteit te bewerkstelligen. Ik was namelijk niet tevreden over de geluidskwaliteit van mijn filmcamera. Extra tip: houd je bij de apparatuur, die voor jou het best werkt. Gewoonlijk gebruik ik namelijk alleen mijn telefoon of laptop voor opnames met de externe Røde SmartLav lavalier microfoon. Zelf schaf ik audio apparatuur aan bij Bax-shop, omdat zij veel schriftelijke uitleg geven (op hun website) over hun apparatuur, waardoor ik zelf makkelijker een keuze kan maken. Op basis van de uitgebreide informatie kun jij ook bepalen of je meer specifieke opname apparatuur wilt voor jouw eigen podcast. Bedenk van te voren of je interviews houdt en in welke omgeving jij opnames gaat maken. Wel geef ik je de (ongesponsorde) link naar de microfoon, zodat jij ook optimaal van je kan laten horen! Klik hier voor de link naar de Smartlav microfoon.

 

Jouw mening gevraagd

 

Ik ben heel benieuwd naar jouw podcast voorkeur:

  • Luister je graag naar podcast of zie je liever video’s?
  • Naar welke podcasts luister je graag en waarom?
  • Waar moet een goede podcast volgens jou aan voldoen?
  • Wat is jouw grootste podcast-irritatie?

Ik lees heel graag jouw antwoorden in een reactie onder dit blog.

 #laatvanjehoren

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This