Hoe jong klink jij?
Uithoudingsvermogen brengen we vaak in verband met onze conditie. De ene dag zal jij je beter in conditie voelen dan op een andere dag.
Waarschijnlijk zijn er voorwaarden verbonden aan de momenten waarop jouw conditie goed voelt, zoals: uitgerust zijn, getraind zijn, goed gevoed zijn.
In dit bericht vertel ik je over de invloed van de (leef)tijd op je stem.
Van 1987 naar nu
Over werk en de (ski)conditie(s) sprak ik een paar weken geleden uitgebreid met mijn studievriendin, tijdens een zalige wintersportvakantie. In 1987 studeerden wij af aan de HvA Logopedie/Akoepedie met een uitvoerig onderzoek als resultaat: De veranderingen van de stem, ten gevolge van het ouder worden. Wij waren de eerste studenten die de scriptie (zie foto) op de computer maakten ipv op de typemachine. Wat een tijd haha!
Anno 1987 wisten we nog niet dat je makkelijk als logopedist in het buitenland kon werken. Ook wisten we toen niet dat je professor in de logopedie kunt worden en dat je als logopedist ’online’ kunt werken.
Zo’n 30 jaar later is Marleen Associate Professor Speech Pathology aan de Griffith University in Brisbane en werk ik als stemtrainer voornamelijk online met online ondernemers. Zo leuk dat wij mogelijkheden zien en pakken!
We pakten de draad gelijk weer op en zijn zalig bijgepraat. Alhoewel: logopedisten raken nooit uitgepraat.
Gelukkig hebben onze stemmen geen last van het ouder worden, want wij weten hoe we onze stem goed moeten gebruiken én optimaal in conditie kunnen houden. Volgens onze mannen klonk het ook precies als vroeger (al doelden zij waarschijnlijk meer op ons spreektempo en enthousiasme).
De invloed van leeftijd op je stem
Uit ons onderzoek van 1987 blijkt dat de stem zeer gevoelig is voor organische veranderingen ten gevolge van het ouder worden.
Denk daarbij aan:
- Verkalking van de botten
- Verstarring van de gewrichten
- Verminderde spiertonus o.a. door afname van de doorsnede van de spiervezels
- Verbening van het kraakbeen
- Weefselveranderingen
- Verminderde functie van elastische elementen van de stembanden
- Veranderingen in het endocriene evenwicht
- Atrofie van de slijmklieren, wat leidt tot uitdroging van het strottenhoofdslijmvlies en vermindering van de beschermende functie
- Verminderde hersenfunctie
- Afname van de elasticiteit van de longblaasjes
Qua stem komen de veranderingen het meest tot uiting in de kwaliteit, de stemomvang en het beschikbaar ademvolume.
Opvallend is vooral dat de stem minder stabiel wordt: de draagkracht vermindert en de maximale luidheid neemt af. Ook kunnen ouderen minder zacht foneren = geluid maken (de stem breekt dan en/of valt weg). Door compensatie van de zwakkere stemgeving, kan heesheid ontstaan. Afname van de longblaasjes en een vermindering van de spierspanning leiden tot een verkleinde vitaalcapaciteit en een vergroot residuvolume van de longen. Dit heeft een hoge oppervlakkige ademing tot gevolg.
Maar er is hoop! Je hebt namelijk al ontdekt dat je op conditie invloed hebt!
Hoe jong klink jij?
Hoe zit dat met jouw stem? Heeft die nog net zo veel uithoudingsvermogen als toen je twintig was?
TIP! Je kunt hiertoe het beste een fact check doen door een opname van jezelf te beluisteren als twintig plusser en deze te vergelijken met een opname van nu.
Om ouderdom geen grip op ons lijf te laten hebben, bewegen we vaker dan onze vorige generaties. Door yoga, dans, wandelen en andere sporten blijven we zo lang mogelijk soepel en in goede conditie. Dagelijkse actie heeft het meeste effect.
Wat doe jij om jong en fit te blijven?
Zijn jouw stemspieren in zo’n goede conditie dat ze tot in lengte van jaren goed kunnen blijven functioneren?
Of kunnen ze wel wat training gebruiken?
Net als voor je lijf, kun je met kort oefenen per dag al verbetering realiseren.
Jij kunt daarmee zorgeloos en vol zelfvertrouwen jouw stem inzetten voor je bedrijf en voor jouw volgers/klanten is het fijn om naar te luisteren.
Fijne dag in goede conditie gewenst!
#laatvanjehoren
Monique Helfrich