Hoe voorkom je overmatige spierspanning bij spreken?

17 mrt , 2021

Is het je al eens opgevallen dat je tijdens een gesprek met iemand in dezelfde ruimte weinig behoefte hebt aan slokjes water tussendoor en dat je tijdens een online gesprek regelmatig wat water wilt drinken?
En is water drinken ook jouw eerste handeling na een lang telefoongesprek?

Water willen geven aan mondholte en keel na een gesprek op afstand is het logische gevolg van een onbewust te hoge spierbelasting van je stem- en articulatiespieren.

Onbewust spreekgedrag

Al sinds de uitvinding van de telefoon spreken we met meer spierspanning door de telefoon dan nodig is; alsof we lijfelijk deze afstand moeten overbruggen. Hetzelfde gebeurt met het online communiceren, bijvoorbeeld tijdens een webinar en online coaching. Dus in elke situatie waarbij luisteraars live aanwezig zijn.

Bij de opname van een podcast of online training kan hooguit iets meer spierspanning optreden omdat het een spannende activiteit is, maar niet omdat er sprake van ‘spreken-op-afstand’ is. Persoonlijk vind ik dit interessante materie. Herkenbaar?

In onderstaande video toon ik je een fragment uit de serie Chateau Meiland om te illustreren dat deze stem- en articulatiespanning zowel hoorbaar als zichtbaar is.

Tip: bekijk de video nogmaals zonder geluid om nog beter te zien welke druk in de nek en in het gezicht wordt opgebouwd om de woorden van Frankrijk naar Nederland te krijgen.

 

Hoe verminder je die overmatige spierspanning bij spreken?

Grip op je stem hebben is essentieel wanneer je overmatige stem- en articulatiespanning wil verminderen en stemklachten wil voorkomen. Hoe je stem werkt en hoe je deze ontspannen kunnen inzetten, kun je leren. Dat gaat niet van de één op de andere dag, maar heeft een opbouw nodig zoals ik die in mijn methode aan mijn klanten leer.

Tips:
Om meer ontspannen te spreken door de telefoon kan een goede houding al helpen. In de 20ste eeuw bleek dat veel telefonisten, receptionisten, e.d. stemklachten kregen omdat zij hun telefoon(hoorn) tussen oor en schouder klemden tijdens gesprekken, terwijl zij aantekeningen maakten van het gesprek. Deze houding geeft niet alleen extra spierspanning rondom het stemapparaat maar belemmert ook de luchtstroom tijdens het spreken, waardoor de druk onder de stembanden te hoog is met heesheid tot gevolg.
Hoe is dat voor jou? Hoe houd jij je hoofd ten opzichte van je telefoon in een gesprek?

Gebruik de ‘oortjes’ van een telefoon om handsfree te bellen, zodat je je nek recht boven je romp kunt houden.

Zit ontspannen en spreek alsof de persoon naast je zit, waardoor je stem zich meer zal ontspannen.

Je bewust zijn van spreken met overmatige spierspanning is vaak al het halve werk. Kijk eens een webinar terug of neem eens een online coach-sessie op om deze zelf terug te horen én te kijken. Wat hoor je en wat zie je jezelf doen?

Vaak kun je zelf al veel veranderen om te voorkomen dat je hees wordt.

 

Fijne dag en laat van je horen (maar niet te luid),

Monique

 

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This