Mijn 3 inzichten uit het boek: Grip [zomerreeks]

14 aug , 2019

Neem jij vakbladen en vakboeken mee op vakantie, omdat je er dan eindelijk aan toe komt?

In de maanden en juli en augustus help ik je op weg door tweewekelijks mijn 3 inzichten te delen uit boeken, die ik heb gelezen met betrekking tot spreken in het openbaar, leiderschap en efficiënt werken. Inzichten uit boeken, die jij als ondernemer waarschijnlijk al eens langs zag komen op bijvoorbeeld social media. Boeken, waarvan je denkt ‘daar zou ik best iets aan kunnen hebben.’
Je krijgt het op een presenteerblaadje van me in deze zomerreeks.

In dit derde deel vertel ik je mijn inzichten uit ‘Grip’ van Rick Pastoor. Het boek heeft als subtitel: Het geheim van slim werken.

 

Boek: GRIP – Het geheim van slim werken

Rick Pastoor is binnenbaas van het journalistieke platform Blendle. Met zijn boek GRIP geeft hij stap voor stap aan hoe je grip krijg op je week, je jaar en zelfs op je leven. Dit maakt het tot een enorm praktisch boek dat mij absoluut heeft uitgenodigd om via deze stappen te werk te gaan.

 

Inzicht 1: Ik ben niet gek

 

Het eerste inzicht kreeg ik al bij het lezen van de inleiding. Rick Pastoor stelt dat het best gek is dat we nooit écht hebben leren werken, terwijl werk zo’n belangrijke activiteit in ons leven is. Wat fijn om vervolgens te lezen dat ik niet de enige ben die moeite heeft met prioriteiten stellen in mijn onderneming en ook niet de enige ben die het gevoel heeft al gelijk achter de feiten aan te lopen zodra de werkdag begonnen is.
De inleiding pakt me onmiddellijk. Natuurlijk wil ik leren om met hard werken vooruit te komen in plaats van voortdurend met losse eindjes bezig te blijven.

Pastoor leert je dat in zijn boek aan de hand van 3 delen:

  1. Grip op je week
  2. Grip op je jaar
  3. Grip op je leven

Inzicht 2: De indeling van mijn werkweek is optimaal efficiënt

 

Ik ken mijzelf goed genoeg om te weten op welk tijdstip van de dag ik het meest productief ben en wanneer ik mijn ‘inkakmomenten’ heb. Door de 15 vragen die Pastoor stelt vanaf pagina 49 krijg ik nog beter zicht op mijn persoonlijke voorwaarden om productief te werken.

Ik heb gelijk onderzocht of het voor mijn productiviteit uitmaakt of ik wel/geen internetverbinding heb. Zoals ik al vermoedde heeft de internetverbinding geef invloed op mijn focus. Bij bepaalde doe-klussen heb ik op de achtergrond altijd eenzelfde Spotify playlist aanstaan: klik hier om te luisteren. Ik heb ontdekt dat ik met deze muziek in een lekkere workflow blijf. Belangrijk is wel dat de muziek via mijn desktop of laptop komt en niet via de boxen in de ruimte wordt afgespeeld. Blijkbaar heb ik het nodig om op mijn ‘werkeilandje’ te kunnen zitten. Mijn telefoon leg ik ver buiten handbereik, want dit is toch absoluut afleider nummer 1.

Na het lezen van het boek is mijn agenda-indeling beter ingericht qua werkblokken met creatief en niet-creatief werk. Ik maak nu onderscheid tussen mijn acties als maker en als manager, want het schakelen tussen die twee blijkt zeer kostbaar te zijn.

Een manager kan makkelijk schakelen, maar een maker (zoals een schrijver) werkt het best in blokken van een dagdeel. Wees je ervan bewust dat je voor beide werkvarianten een andere concentratiemodus en een andere manier van plannen nodig hebt. Dit herken ik absoluut. Zo geeft het mij een lekker voldaan gevoel om veel taken te kunnen doorstrepen en daarom zette ik vaak ook de kleinste taken op mijn planning. Die zijn nu uit mijn agenda verdwenen naar een takenlijst. Mijn werkdagen waren nog te veel gevuld met half uurs-taken en maximaal twee uurs-taken. Ik vind het ook een kick om de taak af te hebben in die tijd. Dit lukt me meestal omdat ik mijn hele werkzaam leven al in tijdspannes van halve uren werk waarin ik – als logopedist – een doel met de leerling/cliënt moest behalen.

Belangrijk blijkt nu dat ik als maker mijzelf ook een dagdeel ‘lang’ de tijd mag gunnen voor een productiever creatieproces in mijn bedrijf.

 

Inzicht 3: Ik haal mijn werkdoelen net zo goed als mijn privédoelen.

 

Dit inzicht komt uit het derde deel van het boek: Grip op je leven. Hierin gaat Rick Pastoor meer de diepte in om je te leren hoe je die doelen kunt behalen en grip kunt houden.

Mijn derde inzicht heeft alles te maken met mijn zelfbeeld. Nu ik (net) 56 jaar ben, denk ik mijzelf redelijk goed te kennen. En al stel ik dat ik niet gek ben (inzicht 1) en een optimaal efficiënte indeling van mijn werkweek te hebben (inzicht 2), moet ik eerlijk bekennen dat ik bij lange na niet (= nooit) mijn werkdoelen haalde. Met mijn privédoelen had ik daar echter nooit moeite mee; ook niet met mijn werkzaamheden voor het verenigingsleven en vrijwilligerswerk. Ik zet dan met gemak een tandje bij om mijn doelen te behalen.

Mijn zelfbeeld (lees: overtuiging) was als volgt: ‘Ik heb onvoldoende tijd om werk naar een hoger plan te tillen.’ Het boek liet me hierover nadenken. ik bladerde nog eens terug naar het deel over doelen stellen. Over mijn Wat en Waarom. Wat vind ik belangrijk? Wat vind ik leuk? Wat kan ik goed? Mensen iets leren, wat hun dagelijks functioneren en denken meer ontspannen maakt, vind ik belangrijk. Ik vind het leuk om les te geven, om te schrijven en om videolessen te maken. En ik kan anderen in kleine stapjes iets leren en zorgen dat ze het makkelijk in hun dagelijks leven kunnen inpassen. Ik wil verbinden met andere ondernemers en hen laten ervaren hoeveel makkelijker zij de verbinding aan kunnen gaan met hun publiek. Hoe zij vol zelfvertrouwen en zorgeloos hun stem in kunnen zetten voor hun bedrijf.

Ik heb gelijk mijn zelfbeeld veranderd in: vanaf nu behaal ik net zo goed mijn werkdoelen als mijn privédoelen. Ook fijn dat jij daar dan de vruchten van kan plukken. 😉

Het boek GRIP van Rick Pastoor zal me daar zeker verder bij helpen. Het eerste deel (Grip op je week) kun je stap voor stap praktisch implementeren in je werkweek. Dit draait allemaal om je agenda, takenlijst en e-mail. De overige twee delen uit het boek zijn ideaal om regelmatig te gebruiken als richtlijnen voor o.a een review, zoals de evaluatievragen.

Ik raad het iedere ondernemer, werkgever en werknemer aan! Werk- en privédoelen worden in het boek goed gecombineerd en de persoonlijke voorbeelden van de schrijver geven inzicht in de praktijk van zijn werkwijze.

Ik geef je een link naar Bol.com waar je het boek kunt kopen. (geen sponsor)
Bij het boek hoort een website met tips voor handige plug-ins en apps.

Ik wens je met dit boek een stevige GRIP op je werk en privé.

Fijne dag,

Monique

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This