Van Spreekspanning naar SpreekLEF

16 dec , 2019

In de top 10 van angsten staat de sociale fobie op nummer 2. Veel mensen zijn bang om afgewezen te worden of om verkeerd beoordeeld te worden. Bang om rode vlekken in de nek te krijgen of om te gaan blozen. Dit uit zich in niet durven spreken in het openbaar.

Met die wetenschap was ik afgelopen weken des te meer verbaasd dat de vele ondernemers, die ik ontmoette tijdens netwerkbijeenkomsten, helemaal geen schroom hadden om hun pitch te houden.

Vreemd, want ik voelde best wat spanning in mijn buik in de wetenschap dat ik aan de beurt zou komen om mijn pitch te doen in een groep vol onbekenden. Ik voelde me weer een jaar of 8, in afwachting van een leesbeurt in de klas. Wetend dat iedereen aan de beurt komt. Wetend dat ik heel goed kan voorlezen en het tóch spannend vinden. Spanning die zich uit in koude handen en een buikkriebel.

Blozen was mij vroeger ook niet vreemd wanneer ik voor de klas iets moest vertellen. Ik schaamde me voor dat blozen, waardoor ik nog veel warmer werd. Gedurende de opleiding logopedie moest ik wekelijks voor medestudenten en docenten spreken; altijd in de wetenschap dat na afloop feedback gegeven mocht worden. Gaandeweg merkte ik dat het blozen verdween. Spreken voor groepen werd mijn nieuwe ‘normaal’ en levert om die reden geen ongemakkelijke lichamelijke reacties meer. Toch is er na afloop nog steeds een gevoel van opluchting.

Iedereen herkent wel enige vorm van nervositeit bij spreken in een groep.

 

Genoeg over het verleden. Ik neem je weer terug naar het nu. Naar die groep van ondernemers. Ondernemers van alle leeftijden en variërend van startend tot vergevorderd. Werkelijk iedereen hield een pitch alsof het niets was. Variërend van zwak tot krachtig, van een zeer hoog tempo tot ontspannen kalm en van monotoon tot levendig. De één inhoudelijk sterker dan de ander. Maar ze deden het wel!

Het zette mij aan het denken. Is de angst voor spreken in het openbaar iets waar je overheen groeit? Gaat het vanzelf over?

Na afloop van één van de netwerkbijeenkomsten, raakte ik hierover in gesprek met de aanwezige ondernemers. En wat blijkt? Iedereen voelt nog enige mate van spanning in het lijf, in afwachting van een ‘spreekbeurt’.

Waarom spreken we in het openbaar als het zo spannend is?

 

Taal onderscheidt de mens van andere levende wezens. Met ons individuele specifieke geluid verwoorden wij onze gedachten, gevoelens, kennis en mening. Hiermee kunnen wij ons weer onderscheiden van andere individuen.

Ons willen onderscheiden is zowel de reden van onze stem willen laten horen als de reden van spreekangst.

Enerzijds willen wij ons onderscheiden van anderen door van ons te laten horen. Wat betreft pitchen wil je anderen laten weten wat je voor ze kunt betekenen. Je vertelt voor wie je welk probleem oplost en wat het resultaat zal zijn. Je bent van betekenis. Je hebt een missie en een visie. Jouw persoonlijkheid onderscheidt jou van een andere ondernemer.

Anderzijds is er de angst om juist op dat verschillend zijn afgewezen te worden. Door de eeuwen heen is het voor de mens van levensbelang belangrijk om op te gaan in een groep om zodoende te kunnen overleven. Anno nu kennen we nog steeds culturen waar personen worden verstoten wanneer ze niet voldoen aan de cultuurnorm.

Van je laten horen door het verwoorden van gedachten, gevoelens, kennis of mening kon dus levensgevaarlijk zijn. En nog steeds!

Spreken in het openbaar maakt kwetsbaar.
Word je geaccepteerd of afgewezen?
Waardeert men wat je zegt of wordt je uitgelachen?
Ben je een ‘zwaargewicht’ met jouw expertise of word je weggeblazen door iemand met meer kennis?

Onderzoek wat jouw angst is. Dit kan je helpen om die angst in de ogen aan te kijken en deze te accepteren.

Zo ontdekte ik dat ik geen spanning voel wanneer ik spreek voor een publiek waarvan ik weet dat ze vooraf interesse hebben getoond in wat ik te vertellen heb. Veel spanning voelde ik echter toen ik een video opnam voor klanten van een andere ondernemer.

Tijdens de opname had ik geen idee of de video bekeken zou worden met belangstelling voor stem en spraak of dat er naar gekeken zou worden, omdat het toevallig een bonus was.Tijdens de opname reageerde mijn lichaam onbewust met transpireren om weer balans te vinden qua spanningsniveau. Goed om te ervaren dat ik spreken in nieuwe situaties ook nog spannend kan vinden. Voor mij een teken om ook deze situatie vaker te doorleven, zodat ik bewust zelf controle houd en de balans kan bewaren qua functioneren. Nu was het voldoende om enkele ademoefeningen te doen, zodat ik de spanning bewust kon loslaten.

Herken je dat ? Een spreeksituatie, die je vroeger spannender vond dan nu? En die nu nog een lichte spanning geeft?

En wat is nog heel spannend voor jou qua spreken?

Hoe beter je bent voorbereid qua mindset, ademhaling en warming-up van de stem, hoe minder jouw onbewuste zenuwstelsel met jou op de loop zal gaan.

Wil jij zelf meer controle over je adem en stem om goed voorbereid jouw verhaal te kunnen doen? Kies dan voor individuele stemcoaching met mij. Dan werken wij samen aan jouw SpreekLEF, zodat jij ontspannen kunt spreken met Levendige Energieke Flair!

Een hele fijne dag gewenst,

Monique Helfrich

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This