Wat doet jouw stem bij tegenwind?

17 apr , 2019

Deze week werd ik geraakt door een bericht in de krant over een schip dat te veel water maakte. Op de tweemastklipper voeren die dag mensen met een beperking mee. Na de ontdekking van de lekkage werden gelijk de hulpdiensten geïnformeerd. Zodra de schipper over een andere boeg ging varen, zakte het water weer. Niemand raakte in paniek. Zodra in de haven de oorzaak van de lekkage werd gevonden en verholpen, kon de tocht hervat worden. Met het prachtige weer hebben ze heerlijk gezeild.

Dat niemand in paniek raakte, trof mij. Ik zag voor me hoe de ervaren schipper rustig bleef en koos om overstag te gaan, waardoor het schip over een andere boeg kon varen en de schade beperkt bleef. Ik vroeg me af hoe ik zelf gereageerd zou hebben.

Hoe is dat voor jou als het eens tegenzit? Bijvoorbeeld als jij niet bij stem bent? Wat doet jouw stem bijvoorbeeld bij tegenwind?

Hoe ga jij om met tegenslag?

Om in zeiltermen te blijven: gooi jij de kop in de wind en laat je alle zeilen maar wat klapperen? Of zoek je de luwte op bij harde wind of tegenwind? Of gooi je het over een andere boeg om je doel te bereiken?

Afgelopen week klonk mijn stem niet als hét ‘schoolvoorbeeld’ als gevolg van heftige bronchitis en daarom zag ik op tegen een gesprek dat ik had met een buitenlandse stemcoach. Deze lieverd wilde graag meer weten over mijn werkzaamheden om mij te kunnen introduceren in haar netwerk. En wat bleek? Zij was zo mogelijk nog meer verkouden dan ik! En dat terwijl zij een maand lang sprekersklussen heeft in de VS. Nadat ik mijn zorg om haar had uitgesproken, was haar reactie treffend:

“Gelukkig zijn wij in staat om het beste uit onze adem, stem en spraak te halen,” zei ze. “Wij hebben onszelf getraind in het kunnen spelen met onze stem en spraak, zodat we goed verstaanbaar blijven en bovendien weten we hoe we met klank connectie kunnen maken met ons publiek.”

Is jouw stem al in TOPconditie?

Ik herkende dit inderdaad, al moest ik het even van haar horen om het me weer te realiseren. Ook motiveerde het mij om nog meer mensen te helpen om hun stem in TOPconditie te brengen. Ga maar na: als jouw lijf in een goede conditie is, kun je het tóch nog opbrengen om die laatste meters te maken aan het eind van de dag. Jouw stem en spraak kun je een zelfde uithoudingsvermogen geven. Het is tenslotte een efficiënt samenspel van het spannen en ontspannen van je spieren. Helaas is het niet zo dat een fit lijf een garantie is voor een fitte stem, al helpt het zeker mee.

Hoe staat het met jouw stemconditie?

Wat zou jij willen leren, zodat je bij tegenslag kunt ‘roeien met de riemen die je hebt’ en je business in de vaart kunt houden? Ik lees het graag van je in het reactieveld hieronder.

Ahoy voor nu en fijne dag!

Monique Helfrich

Fijn als je connect via:

#laatvanjehoren

Pin It on Pinterest

Share This